Sladoled je omiljena poslastica za toplo vreme, ali da li je zaista dobra ideja da ga jedemo svaki dan? Nutricionista je jeo sladoled svaki dan u nedelji i otkrio istinu o tome ima da li uživanje ima svoju cenu. Više detalja otkrijte u nastavku…
Njegova zapažanja osvanula su na portalu The Healthy. „Uz svu moju ljubav prema sladoledu, nisam siguran da mi uzvraća ljubav. U svojim ranim dvadesetim otkrio sam osetljivost kada bi pojeo određenu količinu mlečnih proizvoda. Od tada sam pronašao mnogo ukusnih alternativa u kojima takođe uživam”, kaže nutricionista Erik Džejkobson.
Evo nekoliko stvari koje je uočio kad je počeo da jede sladoled svaki dan:
„Nisam mogao da prestam! Imam velikih problema s kontrolom porcija, a kao nutricionista znam da šećer može da izazovem jaku zavisnost. Prema veb stranici Ben & Jerry’s sladoleda, ovaj popularni proizvod sadrži 34 grama dodatog šećera (to je čak 8.5 kašičica), da ne spominjemo 18 grama masti po porciji od 2/3 šoljice. Većina od tih masnoća su zasićene masnoće. To je veoma važno imati na umu za svakoga ko vodi računa o prevenciji bolesti srca i srčanog udara. Ponovo: jedna porcija ove marke sladoleda zauzima vaš ukupni dnevni unos zasićenih masti”, upozorio je nutricionista.
Ipak, uočio je probleme sa želudcem: „Kasnije uveče moj želudac se nije osećao najbolje. Bilo sam jako nadut i osećao sam neprijatnost. Odmah sam znao da je to od sladoleda, jer sam već naučio da kad pojedem previše mlečnih proizvoda odjednom, ne prija mi”.
Evo nekoliko zapažanja koja je izdvojio kad je nekoliko dana uzastopno jeo sladoled:
„Osećao sam se zadovoljno već nakon dve do tri kašike. Osećao sam se kao da sam imao ukusnu poslasticu, ali nisam osećao da sam se prejeo. Nisam imao problema sa želucem, ali to je moglo biti zahvaljujući manjim porcijama koje su zadovoljile moj apetit. Budući da je sladoled na bazi pavlake, a ne na mleku, činilo mi se lakšim za moj želudac i celokupno varenje. Nakon što sam pojeo pola litre sladoleda, zadnju noć ovog eksperimenta prebacio sam se na “voćni sladoled”. Ovo je nešto što radim kod kuće za svoju decu kada tražimo slatku, ali zdravu poslasticu”.
Voćni sladoled je super jednostavan za pripremu, a ovaj ga nutricionista preporučuje kao najbolju opciju:
„Ja koristim jednu oguljenu smrznutu bananu, šoljicu ili dve smrznutog voća, a zatim pola šolje kokosovog mleka. Pomešam ova tri sastojka i dobijem nešto nalik sorbetu. Budući da u njemu nema mlečnih proizvoda, nikad me ne boli stomak. Ova poslastica sadrži ravnotežu sva tri makronutrijenta (proteina, masti i ugljenih hidrata) i prepuna je važnih nutrijenata poput kalijuma i kalcijuma. A ako se odlučite za fermentisane mlečne proizvode, dobićete i dodatnu količinu probiotika. Međutim, da li će mlečni proizvodi biti deo vaše ishrane ili ne, zapravo zavisi od vaše individualne tolerancije i njihovom uticaju na varenje. I dok definitivno ima mesta za sladoled u zdravoj ishrani, najbolji je kao poslastica u umerenim količinama”, zaključio je nutricionista za The Healthy.
Džejkobson objašnjava da koliko sladoleda dnevno treba da pojedete zavisi od nekoliko individualnih činilaca, uključujući ukupnu ishranu i unos šećera, vrstu sladoleda i veličinu porcije, kao i bilo koje posebno zdravstveno stanje.
„Dobra vest je da još uvek možete svakodnevno da jedete sladoled i mršavite“, kaže Džejkobson. „Ključno je voditi računa o veličini porcije i kako se to uklapa u vaš ukupni unos kalorija i dodatog šećera. A kako biste podržali ravnotežu šećera u krvi, pokušajte da uživate u maloj porciji odmah nakon obroka s proteinima, mastima i vlaknima umesto na prazan želudac”.
Izvor: n1info.hr
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.