Šta su "Plave zone" i kakve veze imaju sa doručkom? 1Foto: Freepik/rawpixel.com

Doručak je toliko važan da vam može učiniti dana lepim ili ga potpuno pokvariti. Iako znamo da je to najvažniji obrok u danu, mnogi ljudi mu ne pridaju previše značaja.

Potpuno preskakanje doručka je jedan od najgorih načina na koji možete da započnete dan kada je u pitanju vaše zdravlje. Utvrđeno je da preskakanje ovog jutarnjeg obroka usporava metabolizam, dovodi do povećanja telesne težine, negativno utiče na vaš imunološki sistem, pa čak dovodi i do povećanja nivoa stresa.

Neki od najdugovečnijih ljudi na svetu znaju vrednost zdravog doručka. Zapravo, mnoge svetske „Plave zone“, regije širom sveta s najvećom koncentracijom stogodišnjaka, nikad ne preskaču doručak, piše Index.hr, a prenosi N1.

Te regije su Sardinija u Italiji, Ikaria u Grčkoj, Okinava u Japanu, Nikoja u Kostariki i Loma Linda u Kaliforniji.

Od osnivanja koncepta „Plavih zona“, istraživači su otkrili neke zajedničke crte u životnim navikama njihovih žitelja, uključujući njihovu ishranu, kretanje, vrednosti i duhovne prakse. A kada je u pitanju način na koji poslužuju doručak, stogodišnjaci „Plave zone“ pokušavaju da u svoje jutro uklope što je moguće više nutrijenata.

Prema istraživačkom članku objavljenom u American Journal of Lifestyle Medicine, jedna od osnovnih vrednosti koje dele stogodišnjaci „Plave zone“ je praksa da najveći obrok jedu ujutru, a najmanji obrok posle podne i uveče.

Ovaj koncept je u suprotnosti sa onim što mnogi prosečni zapadnjaci prirodno praktikuju, a to je da jedu mali doručak kom nedostaju hranjive supstance ili da ga uopšte ne jedu, dok veće obroke čuvaju za ostale obroke u danu, prenosi Index.hr.

Još jedna velika razlika po kojoj se mnogi od ovih stogodišnjaka izdvajaju od ostatka sveta je ta što jedu zdravu, celovitu hranu. Iako mnogi ujutru posežu za pecivom iz pekare, žitelji „Plavih zona“ u jutarnjim satima jedu celovite žitarice, povrće, voće, unose proteine, vlakana i antioksidanse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari