Iako ishrana igra ključnu ulogu u regulaciji šećera u krvi, postoje i drugi faktori koji mogu izazvati neravnotežu šećera u krvi.
Upravljanje nivoom šećera u krvi je ključna komponenta kontrole dijabetesa. Mnogo toga se svodi na kontrolu onoga što jedete, ali nije samo hrana ta koja može poremetiti šećer u krvi.
Ovo su neki od faktora koji mogu poremetiti ravnotežu kada je u pitanju šećer u krvi kod dijabetičara:
– Nedostatak sna ili loš san,
– Stres (povišen kortizol),
– Veštački zaslađivači,
– Hormonska neravnoteža,
– Kafa na prazan stomak,
– Nedostatak hranljivih materija: vitamin D, magnezijum, hrom, vitamini B (posebno B12),
– Neravnoteža crevne flore,
– Mikotoksini.
Povišen šećer u krvi može se prepoznati po čestoj žeđi ili gladi, glavobolji, gubitku koncentracije, zamagljenom vidu, suvim ustima, umoru i učestalom mokrenju.
S druge strane, prenizak šećer (hipoglikemija) izaziva prekomerno znojenje, osećaj anksioznosti, tremor, slabost, lupanje srca, a ponekad i oseĆaj gladi. Ovo stanje može nastati zbog previše alkohola, prekomerne aktivnosti, neželjenih efekata određenih lekova ili propuštanja obroka, piše ordinacija.hr.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.