Kada konzumirate lubenicu, da li uklanjate semenke ili ne?
Mnogi lekari upozoravaju kako semenke lubenice nisu dobre za vaše zdravlje, pogotovo ukoliko ste skloni gastrointestinalnim problemima. Neće vam, naravno, narasti „lubenica u stomaku“, kako su nas upozoravale bake, ali vam mogu izazvati nadutost, bolove, pa čak i dijareju.
„Ako slučajno progutate semenku lubenice, neće se desiti ništa loše. One se ne akumuliraju u telu, već ih prirodno izbacujemo“, kaže gastroenterološkinja Anastasija Timošenko.
Belo seme je mekano i lakše se proguta, dok je crno teško žvakati, pa ih mnogi radije uklanjaju iz tog razloga. Međutim, s obzirom na to da su bogate hranljivim materijama, posebno omega-3 masnim kiselinama, kalijumom i magnezijumom, preporučljivo je jesti ih pečene.
Operite i osušite seme. Kada se potpuno osuše, prelijte ih sa malo maslinovog ulja i ravnomerno rasporedite po plehu. Posolite ih, pa pecite u rerni zagrejanoj na 160 stepeni 10 do 15 minuta.
Slobodno se poigrajte začinima kao što su kajenski biber, cimet ili prstohvat šećera.
Međutim, pacijenti sa gastrointestinalnim problemima treba da budu oprezni. Seme lubenice može izazvati nadimanje, bol, pa čak i dijareju.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.