Šta znači izraz "sobna temperatura" i zašto je toliko važna prilikom kuvanja 1Foto: Katerina Solovyeva / imageBROKER / Profimedia

 

Oni koji češće kuvaju verovatno su pročitali u receptima da su im potrebna jaja ili puter na sobnoj temperaturi. Ali kako da znamo koja je ta idealna temperatura?

Prema Cook’s Illustrated The Science of Good Cooking, preporučena sobna temperatura za hranu je 21 stepen Celzijusa.

Korišćenje sastojaka na sobnoj temperaturi može imati jasne prednosti, posebno u receptima za pečenje. Preduzimanje dodatnog koraka da se sastojci dovedu na temperaturu koja je potrebna u receptu može vam pomoći da dobijete rezultate koje želite.

Jaja i puter je lakše dodati u testo kada ih ne uzimate direktno iz frižidera. S druge strane, hladno mleko ili voda mogu usporiti kvasac u testu.

Međutim, nećete uvek imati vremena da čekate da se ohlađeni sastojci zagreju na sobnu temperaturu. Međutim, postoji nekoliko metoda koje vam mogu pomoći da dovedete sastojke do idealne sobne temperature.

Jaja

Da biste hladna jaja zagrejali na sobnu temperaturu, stavite ih u činiju i prelijte toplom vodom iz slavine. Uradite to čim uđete u kuhinju i jaja će biti na savršenoj temperaturi dok pripremite ostale sastojke za recept.

Puter

Postoji mnogo različitih metoda za dovođenje putera na sobnu temperaturu, ali ako ste u žurbi, sipajte malo ključale vode u čašu otpornu na toplotu, izlijte vodu, a zatim okrenite čašu na puter i ostavite da odstoji nekoliko minuta.

Mleko i kajmak

Brzi odlazak u mikrotalasnu pećnicu na niskom nivou je jednostavan način zagrevanja mleka i drugih mlečnih proizvoda. Ako vaša mikrotalasna pećnica nema kontrolu temperature, zagrevajte je u kratkim intervalima od 15 do 30 sekundi i budite oprezni. Takođe možete brzo zagrejati mleko u šerpi na laganoj vatri, samo pazite da ne izgori.

Krem sir

Ovaj sastojak može brzo da omekša u mikrotalasnoj pećnici na niskim temperaturama, ali rizikujete da se potpuno otopi, pa ga zagrevajte u kratkim intervalima i takođe budite oprezni. Ako imate malo više vremena, krem sir možete iseći na komade i raširiti na tanjir ili dasku za sečenje, pa će brže omekšati nego kada je u velikom bloku, prenosi klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari