štapići sa maslinamaFoto: Shutterstock/Nina Jovic

Štapići sa maslinama su poznata italijanska grickalica, koja je stvorena za razigrano praznično posluženje. Ne samo da su ovi štapići odlični za umakanje u razne namaze, poput ajvara, gvakamole sosa ili humusa, već savršeno idu i uz razne sireve, salate i suhomesnate proizvode, pa ćete i vi i vaši dragi gosti sigurno uživati u njihovoj hrskavoj teksturi i aromatičnom ukusu.

Štapići sa maslinama pripremaju se prilično brzo i lako, i to od svega nekoliko sastojaka, pa eto ideje za ukusno posluženje, odnosno obrok koji možete jesti u bilo koje doba dana, uz jogurt i prilog po želji. Recept, koji prenosimo sa sajta Index.hr, sledi u nastavku:

Štapići sa maslinama

Sastojci:

  • 1 kockica suvog kvasca
  • 160 ml tople vode
  • 300 g integralnog brašna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • 30 crnih maslina, iseckanih
  • 1 žumance
Štapići sa maslinama: Hrskavo praznično posluženje kome niko neće odoleti 1
Foto: Shutterstock/Nina Jovic

Priprema:

  1. Rastvorite kvasac u toploj vodi, prosejte brašno u posudu srednje veličine i posolite. U kvasac dodajte maslinovo ulje i sipajte ga u brašno. Dodajte seckane masline.
  2. Zamesite glatko i mekano testo. Oblikujte kuglu, prebacite u nauljenu činiju i pokrijte vlažnom krpom. Ostavite na toplom 60 minuta.
  3. Prerbacite testo na radnu površinu. Prepolovite ga i svaki deo razvaljajte u pravougaonik debljine 0,5 cm. Isecite trake debljine prsta sekačem za picu, a zatim svaku traku protrljajte dlanom da biste formirali zaobljene štapiće. Prebacite u pleh obložen papirom za pečenje.
  4. Premažite ručno umućenim žumanjcetom i pospite susamom.
  5. Štapiće pecite na 180 stepeni C oko 20 minuta, dok ne dobiju lepu zlatnosmeđu boju.
  6. Pričekajte da se ohlade i poslužite. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari