Štapići sa maslinama su poznata italijanska grickalica, koja je stvorena za razigrano praznično posluženje. Ne samo da su ovi štapići odlični za umakanje u razne namaze, poput ajvara, gvakamole sosa ili humusa, već savršeno idu i uz razne sireve, salate i suhomesnate proizvode, pa ćete i vi i vaši dragi gosti sigurno uživati u njihovoj hrskavoj teksturi i aromatičnom ukusu.
Štapići sa maslinama pripremaju se prilično brzo i lako, i to od svega nekoliko sastojaka, pa eto ideje za ukusno posluženje, odnosno obrok koji možete jesti u bilo koje doba dana, uz jogurt i prilog po želji. Recept, koji prenosimo sa sajta Index.hr, sledi u nastavku:
Štapići sa maslinama
Sastojci:
- 1 kockica suvog kvasca
- 160 ml tople vode
- 300 g integralnog brašna
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica soli
- 30 crnih maslina, iseckanih
- 1 žumance
Priprema:
- Rastvorite kvasac u toploj vodi, prosejte brašno u posudu srednje veličine i posolite. U kvasac dodajte maslinovo ulje i sipajte ga u brašno. Dodajte seckane masline.
- Zamesite glatko i mekano testo. Oblikujte kuglu, prebacite u nauljenu činiju i pokrijte vlažnom krpom. Ostavite na toplom 60 minuta.
- Prerbacite testo na radnu površinu. Prepolovite ga i svaki deo razvaljajte u pravougaonik debljine 0,5 cm. Isecite trake debljine prsta sekačem za picu, a zatim svaku traku protrljajte dlanom da biste formirali zaobljene štapiće. Prebacite u pleh obložen papirom za pečenje.
- Premažite ručno umućenim žumanjcetom i pospite susamom.
- Štapiće pecite na 180 stepeni C oko 20 minuta, dok ne dobiju lepu zlatnosmeđu boju.
- Pričekajte da se ohlade i poslužite. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.