Starinski recept za kačamak iz istočne Srbije

Ostavite komentar


  1. Шта може сиротиња да смисли не може ни свети Петар са целом куварском екипом.Пошла ми вода на уста.Сутра зором,овде на крајњем западу запада ћу се дати у потрагу за белим пројаним брашном.Ресто имам!!!

  2. Ovako se kačamak nekada spremao i u Topličkom kraju, s time, što se najčešće servirao uz kajmak i sir. Retko je ko pravio kombinaciju sa čvarcima ili kavurmom. Uz to je išlo i kiselo mleko a veoma retko se kačamak konzumirao uz obično mleko, što sam kasnije video da se praktikuje u mnogim krajevima. Meni je bilo jako upečatljivo ono mešanje, na kraju kuvanja, sa oklagijom. Za to je trebalo imati snage ali, i danas osećam ukus tog kačamaka i miris onog,otopljenog zgorelog, kajmaka, koji danas ne postoji.

  3. Мирослав Б Младеновић Мирац Власотинце, математичар у пензији kaže:

    Na kačamaku je odrasla generacija početkom i sredinom 20 veka u siromašnim porodicama vlasotinačko-lužnižničkog kraja. Odlazili u berbu kukuruza u Banatu i svaka od tih generacija dobro zan sve starinske recepte o KAČAMAKU-ali nikada neće sebi dozvoliti da bude ponižavana i vređana za neku "siću" koju sada dobija list "danas" samo što je 2oprala" nečije biografije ili služi VELIKOM BRATU! Posle neobjavljivanja ni KOMENTARA kao saradnika od osnivanja lista "danas"- Sada može da se kaže već: SVE JE GOTOVO SA SLOBODOM MIŠLJENJA U SRBIJI! Biši saradnik lista "danas od osnivanja lista 1997.godine:Miroslav B Mladenović Mirac, Vlasotinve, republika Srbija, 5 septembar 2017. Vlasotince

    1. G-ne Mirac,cenim Vas od pre nekoliko godina kad ste se borili vasim dopisima i komentarima protiv kriminalaca(mihaljcic dragana iz Zemuna i njegovog potrcka mladenovic gorana-gonca iz Vlasotinca) koji su malverzacijama i pljackom oteli hotele GROZD i NOVI ZEMUN u Vlasotincu.Trenutno se vodi krivicni postupak u VS Pirot protiv ove bande zbog pljacke i prevare u Pirotu.pozz

    1. Bilo je i verovanje,ko ne izmeša devet kačamaka ne može da se oženi.To me plašilo kad sam bio mali, ipak sam se oženio.

  4. A zašto ne mešati odmah pri sipanju u ključalu vodu? Zar nije poenta da se što bolje sjedini? I zar neće da zagori, uhvati za dno šerpe, ako se ne meša?

  5. Ovo je baš starinski recept.Nije kao ostali ,koji se pravi na dve ,na tri jer sve to liči na paletu.

Ostavite komentar


Recepti

rižoto od piletine i tikvica

Rižoto od piletine i tikvica: Lagan, kremast i savršen za leto

Leti biramo laganiju hranu, a jela koja zahtevaju više sati provedenih uz šporet trebalo bi da pričekaju jesen. Ali iako želimo brz i lagan obrok, to ne znači da ćemo uvek izabrati najbržu opciju. Zato volimo kada naiđemo na recept poput ovog za jednostavan rižoto od piletine i tikvica – bez komplikovanja i s uobičajenim sastojcima koji odlično idu zajedno.

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.