Starinski recept za sukani tikvenik, od sukanih, razvijanih kora je jedan od recepata koji žive svoju istoriju i kulturu u istočnoj Srbiji više od 100 godina.
Recept za sukani tikvenik pripremila je Snežana Kitanović, koja je deo autorskog tima koji priprema knjigu Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Za dve jufke potrebno je:
- 1/2 kg brašna
- 2 kašičice soli (najmanje)
- 300 ml vode ( sve je mereno precizno)
Sukani tikvenik, priprema:
Brašno staviti u posudu za mešenje, dodajte so i odmah stavite svu vodu (300 ml).
Rukom zamesite testo sve dok ne dobijete smesu, bez i malo brašna i grudvica, ostavite da se testo odmori 15minuta (tačno toliko). Nakon toga, pospite brašnom mesto gde ćete razvlačiti jufke i stavite testo. Testo podelite na dva približno ista dela i oblikujte ih u lepe jufke.
Razvaljajte testo na veličinu tepsije u koju ćete ih slagati (otprilike debljine pola prsta).
Zatim je podmažite kašikom ulja i stavite jufku unutra, preko nje stavite kašiku ulja i razmažite pa stavite sledeću jufku….i tako sve jednu na drugu. Pustite da se „odmore“ tačno 20 minuta (može i duže, kraće, nije preporučljivo). Izvadite ih na stolnjak (na stolnjaku se ne lepe) lakše ih je razvijati.
Prvo počnite da ih razvlačite od sredine (ne gurajte vrhove prstiju unutra), razvlačenje radite jagodicama prstiju, lagano… čim ste razvukli jednu stranu druga ide, sama od sebe. Filujete nadevom kojim želite… ja sam ovoga puta stavljala bundevu.
Recept objavljen na sajtu recepti-kuvar.rs
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.