Sezona kajsija je u jeku i pravo je vreme da se prave džemovi i pekmezi, koji su najkvalitetniji i omiljen sastojak mnogih kolača i poslastica.
Ovo je recept za pekmez od kajsija stariji od 100 godina, veoma jednostavan za pripremu, bez konzervansa i dodataka.
Pasirani pekmez od kajsija, sastojci:
- 1 kg kajsija
- 1 kg šećera
- voda
Pasirani pekmez od kajsija, priprema:
Kajsije dobro oprati i ispasirati.
Šećeru dodati vodu i ukuvati na gusto.
U ukuvani šećer dodati pasirane kajsije i kuvati uz stalno mešanje 20 minuta.
Čim je pekmez gotov, sipati ga vrelog u tegle i zatvoriti.
Koštice ne bacajte, već ih osušite i možete ih koristiti i konzumirati kao veoma jak antioksidant.
Recept objavljen na portalu www.recepti-kuvar.rs
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.