Stručnjaci objašnjavaju zašto nikada ne smete da složite sudove dok su još mokri 1Foto: Pixabay/eak_kkk

Odlaganje posuđa dok je još mokro česta je greška koja može dovesti do bolesti koje se prenose hranom. Srećom, postoji sigurno i jednostavno rešenje za ovaj problem.

Vaša kuhinja može biti srce vašeg doma, ali može biti i nulta tačka za širenje ozbiljnih bolesti. To je zato što prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), 48 miliona ljudi svake godine oboli od bolesti izazvanih hranom, 128.000 ih se hospitalizuje zbog tih bolesti, a 3.000 umre od njih. Bakterije se mogu širiti na bezbroj načina u vašoj kuhinji, a lekari kažu da može predstavljati opasnost kada se najmanje nadate – na primjer, nakon što ste oprali suđe, piše Best Life.

Čitajte dalje kako biste saznali kako držati bakterije podalje dok perete suđe i zašto je to toliko važno.

Odlaganje mokrog posuđa može dovesti do bakterijske kontaminacije

U industriji usluživanja hrane, slaganje jela bez potpunog sušenja poznato je kao ‘mokro gnežđenje’. Stručnjaci kažu da ova praksa može biti opasna, jer dugotrajna vlaga može podstaknuti rast bakterija i drugih klica.

„Mnogi ljudi se fokusiraju na efikasno pranje sudova kako bi uklonili vidljive ostatke hrane, ali je takođe važno pažljivo osušiti posuđe kako bi se sprečio rast bakterija i drugih klica na površinama posuđa“, kaže Keli Džonson-Arbor, MD, medicinski toksikolog i medicinski direktor u kompaniji Nacionalni centar za trovanje.

Ona dodaje da FDA Food Code zahteva od restorana da suše posuđe, pribor za jelo i drugu opremu za hranu umesto da ih suše peškirima ili da ih odlažu mokrim.

Što duže ostavite posuđe mokro, ono postaje kontaminirano

Johnson-Arbor napominje da ako koristite sveže oprano posuđe koje nije potpuno osušeno, „rizik od prenosa bolesti verovatno je nizak“.

Međutim, oprano posuđe koje je ostalo mokro duže vreme može sadržavati opasne razine bakterija, kaže ona.

„U jednoj studiji iz 2001. istraživači su merili rast bakterija na prljavim, na vazduhu osušenim i mokrim tanjirima pronađenim u bolničkoj kuhinji. Istraživači su otkrili da su vazduhom osušeni tanjiri sadržavali slične nivoe bakterija kao i mokro ugnežđeni tanjiri u prva 24 sata nakon pranja. Međutim, do 48 sati nakon pranja, mokro ugnežđeni tanjiri sadržavali su značajno više bakterija nego vazduhom osušeni tanjiri , što sugeriše da produženo vlažno gnežđenje posuđa može biti faktor rizika za rast i prenošenje bakterija“, objašnjava ona.

Ovo su vrste bakterija koje se obično nalaze na vlažnom sudu

Postoji nekoliko vrsta bakterija koje će verovatno kontaminirati vaše posuđe ako ga ne osušite.

„Pribor verovatno sadrži klice koje se obično nalaze u rukama i ustima ljudi koji ih koriste. Takve bakterije uključuju vrste Staphilococcus i Streptococcus“, kaže Džonson-Arbor i dodaje da mogu da izazovu razne bolesti kod ljudi, uključujući rane, kožu. infekcije i sepsa.

„Pribor koji se koristi u bolnicama, staračkim domovima ili drugim medicinskim ustanovama može sadržati druge klice, uključujući bakterije koje izazivaju bolesti ili gljivične vrste kao što je Candida auris, ako nije propisno dezinficiran i osušen“, dodaje ona.

Ovo je najbolji način za sušenje posuđa

Lako sušenje posuđa peškirom može brzo eliminisati vlagu, Džonson-Arbor kaže da je najbolji način za sušenje posuđa da se dobro osuši na stalku.

„Korišćenje peškira za sušenje posuđa može proširiti klice na čiste površine posuđa, a vlažno gnežđenje stvara vlažno okruženje između posuđa gde klice mogu rasti i napredovati“, kaže ona.

U stvari, prema studiji iz 2013. objavljenoj u Međunarodnom časopisu za istraživanje životne sredine i javno zdravlje, bolesti koje se prenose hranom kao što su E. coli i salmonela mogu da žive na krpama za pranje sudova 48 sati ili više.

Istraživački tim napominje da dok 92 odsto potrošača koristi kuhinjske peškire i sunđere kao deo svoje rutine pranja sudova, samo devet odsto ih menja dnevno, brzinom koja bi smanjila bakterijsku kontaminaciju. U međuvremenu, korišćenje samostojeće police obezbeđuje sterilnije okruženje za sušenje posuđa, manje podložno kontaminaciji.

Izvor: vecernji.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari