Šumadijska gibanica: Ako niste umastili bradu, onda je niste probali 1Foto: Z.S.M.

Kad se pomene Šumadija, mnogi prvo pomisle na gibanicu. I, pođe im voda na usta. U literaturi ljudi od pera susret sa njom nadahnuto opisuju tako što uvek „umastite brkove i bradu”, a nekad sve „do lakata”.

No, nije uvek tako. Poznata kragujevačka domaćica i sjajna kuvarica Zdravka Purić još davne 1983. godine u svom izdanju „200 odabranih recepata” želeći da na buduće naraštaje prenese način pripremanja ovog domaćeg specijaliteta, podelila je tajnu svoje kuhinje, pleha i šporeta sa generacijama koje dolaze.

Nema tu neke velike filozofije, tu je recept, a na vama je da „omastite brke“. Zato prionite odmah na posao.

Šumadijska gibanica: Ako niste umastili bradu, onda je niste probali 2
Foto: Kristina Gašpar

Sastojci:
– 500 grama kravljeg sira
– 200 grama kajmaka
– 8 jaja
– 1 kilogram tankih kora
– malo mleka i
– malo ulja

Način pripreme:
Umutiti pola kilograma sira, ¼ kg kajmaka, 8 žumanaca i čvrst sneg od 8 belanaca, dodati malo mleka i ulja da masa bude ređa. Podmazan pleh obložiti odozdo i sa strane celom korom a ostale kore jednu po jednu gužvati, zamakati u masu i ređati u pleh. Gornja kora ostaje bez fila, poprska se uljem i izbuši viljuškom.

Ne kaže se za džabe u našem narodu – zgužvao ga k’o pitu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari