ŠunkaŠunka, foto: Diana Miller / ImageSource / Profimedia

Svinjsko meso je najzastupljenije meso u svetu, prema podacima USDA. A šunka je posebno popularna tokom praznika, jer je savršen izbor za centralno jelo tokom prazničnih večera.

Šunka je tradicionalna glavna jela na mnogim prazničnim trpezama, ali kako ona utiče na vaše telo i zdravlje?

Bilo da je ovaj popularni izvor proteina na vašem meniju svake nedelje ili je rezervisan za posebne prilike, šunka može biti deo zdravog obroka bogatog proteinima i drugim važnim hranjivim materijama – ali sve zavisi od vrste šunke koju izaberete i načina na koji je pripremate.

Katarin Bruking, registrovani dijetetičar iz Njujorka, objašnjava neke od prednosti, nedostataka i potencijalnih nuspojava koje možete iskusiti konzumiranjem šunke, piše sajt Eeatthis.

Može vam pomoći u izgradnji mišića

Ako vam je cilj da dobijete na mišićnoj masi, trebate kombinovati vežbe snage sa ishranom bogatom proteinima. Američki koledž za sportsku medicinu preporučuje unos od 0,5 do 0,8 grama proteina po funti telesne težine svakog dana – oko 46 grama za žene i 56 grama za muškarce – a šunka vam može pomoći da postignete svoj cilj.

Šunka je izvor proteina i sadrži svih devet esencijalnih amino kiselina, što je čini potpunim izvorom proteina. „Amino kiseline su gradivni blokovi mišićnog tkiva i pomažu u izgradnji i održavanju mišićne mase, a esencijalne amino kiseline moraju se unositi putem ishrane“, kaže Brooking. Mala porcija od 85 grama pečene šunke sadrži impresivnih 22,8 grama kompletnog proteina, što je značajan deo vaših dnevnih potreba.

Može vam pomoći da izgubite težinu

Ako želite da izgubite težinu ili da održite postignutu težinu, trebalo bi da prioritetizujete proteine u svakom obroku. Kao što je već rečeno, šunka je dobar izvor proteina. „Istraživanja pokazuju da konzumiranje proteina može vam pomoći da se duže osećate siti, čime se smanjuje verovatnoća od žudnje za hranom i prejedanja“, kaže Bruking.

Takođe, „proteini su neophodni za izgradnju i održavanje mišićne mase, a više mišićnog tkiva znači da ćete sagorevati više kalorija nego da imate više masnog tkiva“, objašnjava Bruking.

Šunka je takođe relativno niska u kalorijama: porcija od 85 grama ima oko 230 kalorija. Uparite je sa kuvanom kvasom i salatom za obrok bogat proteinima koji će vas zasititi i pomoći da održite mišićnu masu.

Dimljene i sušene šunke mogu doprineti upalama i povećanom riziku od bolesti

Mnoge šunke dolaze dimljene ili sušene, što dodaje intenzivan ukus mesu, ali takođe doprinosi nekim nezdravim svojstvima koja mogu povećati rizik od bolesti kroz više mehanizama. „I sušenje i dimljenje su oblici obrade koji su povezani sa povećanjem određenih vrsta kancerogenih materija“, kaže Brooking.

„Mnoge zdravstvene agencije, uključujući Američko društvo za borbu protiv raka, preporučuju ograničavanje unosa prerađenog mesa (uključujući šunku), jer je povezano sa većim rizikom od nekih vrsta raka, uključujući rak želuca, debelog creva i druge“, objašnjava Bruking.

Zašto je to tako? Prerađena šunka obično sadrži nitrate. Iako su istraživanja pomešana, neka pokazuju povezanost između većeg unosa nitrata i povećanog rizika od raka debelog creva, bubrega i želuca.

Štaviše, meso poput šunke koje se kuva na visokim temperaturama stvara supstance povezane sa upalama, nazvane AGE (napredni produkti glikacije), prema izveštaju iz 2016. godine u časopisu Critical Reviews in Food Science and Nutrition. „AGE-ovi su povezani sa povećanjem rizika od dijabetesa, bolesti srca i nekih vrsta raka“, kaže Brooking.

Dimljene i sušene šunke mogu doprineti problemima sa srcem

Dimljene i sušene šunke takođe obično sadrže visok nivo natrijuma. Na primer, porcija od 85 grama sušene šunke sadrži 800 miligrama natrijuma, što je oko 33% vaše dnevne potrebe. Za neke osobe, ishrana bogata natrijumom može povećati krvni pritisak, kaže Brooking. Visok krvni pritisak može povećati rizik od srčanog udara ili moždanog udara, prema Mayo Clinic.

Ako odlučite da uključite šunku u svoju ishranu, izaberite svežu šunku. „Obično, sveža šunka sadrži manje natrijuma i manje kancerogenih supstanci nego sušena ili dimljena šunka“, objašnjava Bruking.

Dobijate važne mikronutrijente

Mnogi Amerikanci ne unose dovoljno mikronutrijenata, što može dovesti do umora, smanjenog fokusa i pažnje, kao i slabijeg imunološkog sistema, među ostalim simptomima, prema Oregon State University.

Ali šunka, kao i drugi tipovi crvenog mesa, dobar je izvor mnogih vitamina i minerala.

Porcija od 85 grama pečene šunke sadrži 20% vaše dnevne potrebe za cinkom, koji podržava imunitet, 70% dnevne potrebe za selenom, koji podržava metabolizam, i odličan je izvor vitamina B, koji vam daje energiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari