Iako se sušeni paradajz smatra pravim delikatesom, iz nekog razloga, mali broj ljudi odlučuje da ga osuši tokom leta i tako se opskrbi zalihama ovog rajskog voća za predstojeći hladniji period godine. Stoga, ukoliko ste ljubitelj istog, ostanite sa nama u nastavku gde vam otkrivamo kako da iskoristite sezonu sočnog paradajza na najbolji način i osušite ga u rerni.
Šta je sušeni paradajz
Sušeni paradajz je dehidrirani paradajz koji je sušen na suncu, u dehidratoru ili u rerni.
Šta napraviti od sušenog paradajza
Budući da je ovako pripremljen paradajz pravi delikates, biće sjajan dodatak raznim jelima poput paste, salata, variva, pice, a možete ga dodati i u namaze od sira, mlevenih oraha, humusa… Kombinacije su beskonačne jer se ova namirnica savršeno uklapa uz razne arome, a svojom neobičnom teksturom svako jelo podiže na viši nivo.
Kako čuvati sušeni paradajz
Najbolji način za čuvanje domaćeg sušenog paradajza je u čistoj, dobro zatvorenoj tegli u maslinovom ulju u frižideru. Možete dodati nekoliko čena belog luka za dodatni ukus. Na ovaj način, sušeni paradajz će trajati do dva meseca, a vi ćete tako dobiti ukusno ulje koje možete koristiti nakon što pojedete paradajz. Takođe, ovako osušen paradajz možete čuvati u zamrzivaču do tri meseca.
Recept za sušeni paradjz
Sastojci:
- 2 kg paradajza
- soli po ukusu
Priprema:
- Zagrejte rernu na 95 stepeni C.
- Operite i prepolovite paradajz. Nežno iscedite semenke. Stavite paradajz na pleh za pečenje i pospite solju po ukusu.
- Pecite paradajz u zagrejanoj rerni dok se ne osuši, ali još uvek savitljiv, proveravajući posle 4 sata, a zatim svakih sat vremena,
Bonus saveti za sušeni paradajz:
Što je paradajz veći, proces sušenja će duže trajati.
Cilj je da se oslobodite što veće količine soka, tako da je najbolje početi sa ne tako sočnim paradajzom (kao što je Roma).
Ne zaboravite da posolite paradajz! Ovaj korak ne samo da će dodati ukus, već će pomoći i u uklanjanju viška soka.
Jedan od načina kako možete iskoristiti sušeni paradajz za brz (letnji) obrok jeste na hrskavoj kriški hleba sa sirom i bosiljkom. Svaku krišku prelijte maslinovim uljem, pospite mlevenim crnim biberom i solju. Prijatno!
Izvor: All recipes
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.