Svakodnevnim konzumiranjem ovih namirnica povećava rizik od srčanog udara za 50 odsto 1Foto: sasirin pamai / Panthermedia / Profimedia

Preterano konzumiranje određenih namirnica može uticati na vaše mentalno zdravlje, ali može povećati šanse i za moždani udar.

Ultra-prerađena hrana je bogata mastima i raznim hemikalijama, bojama, zaslađivačima i konzervansima kako bi što duže ostala sveža. Zato su istraživači u Australiji analizirali 14 članaka objavljenih u poslednje tri godine koje povezuju prerađenu hranu s lošim zdravstvenim ishodima.

Istraživanje je obuhvatilo neverovatnih 9,9 miliona učesnika, koristeći podatke iz dnevnika hrane. Nalazi su kategorisani kao ubedljivi, veoma sugestivni, sugestivni, slabi ili bez dokaza.

Krajnji rezultati su alarmantni.

Naime, dokazi ukazuju na 50-postotni skok u smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti za one koji konzumiraju ultra-prerađenu hranu, uz 12-postotno povećanje rizika od dijabetesa tipa 2 i neverovatan skok nivoa anksioznosti od 48 do 53 odsto.

Dalje, rezultati pokazuju da bi ishrana koja se uglavnom sastoji od prerađenih namirnica, mogla dovesti do porasta pretilosti, dijabetesa, poremećaja spavanja i smrtnosti od srčanih bolesti za 40 do 66 odsto, a pored toga postoji i rizik od depresije za 22 posto i 21 posto porast ukupne smrtnosti.

Kako prenosi Ekspres, istraživači su naveli da je veza između unosa ultra-prerađene hrane i astme, gastrointestinalnog zdravlja, nekih vrsta karcinoma i srednjih kardiometaboličkih faktora rizika i dalje ograničena i da zahteva dalje istraživanje.

Njihovo istraživanje, objavljeno u The BMJ, daje obrazloženje za razvoj i procenu efikasnosti korišćenja mera stanovništva i javnog zdravlja za ciljanje i smanjenje dijetetske izloženosti ultra-prerađenoj hrani radi poboljšanja zdravlja ljudi, prenosi klix.ba.

Šta je ultra-prerađena hrana?

Ultra-prerađena hrana je kategorija NOVA food classification system klasifikacije hrane, koju su osmislili istraživači iz Centra za epidemiološke studije o zdravlju i ishrani pri School of Public Health na University of Sao Paulo u Brazilu. Ultra-prerađena hrana podrazumeva proizvode napravljene u industrijskom okruženju od sastojaka koji su uglavnom ili u potpunosti napravljeni u laboratoriji, ili ekstrahovani iz hrane.

Uopšteno govoreći, ultra-prerađena hrana može da se identifikuje u proizvodu ako je bar jedna stavka na listi sastojaka karakteristična za grupu ultra-prerađene hrane, koja je definisana sledećim:

sastojci koji se obično nalaze u prerađenoj hrani, kao što su šećeri, masti i konzervansi,
aditivi dizajnirani da imitiraju prirodnu neprerađenu hranu,
pojačivači ukusa, boje i drugi aditivi,
sastojci napravljeni sintezom sastojaka hrane, kao što su maltodekstrin, kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze, modifikovani skrob i hidrogenizovane masti.

Primeri ultra-prerađene hrane su:

gazirana pića i zaslađeni sokovi,
sportska i energetska pića,
energetske pločice (bar),
instant krem čorbe i supe,
margarin,
masovno proizvedeni i pakovani hleb i pekarski proizvodi napravljeni od hidrogenizovanih masti, šećera i aditiva,
unapred pripremljena jela kao što su pica, viršle, pileći medaljoni i riblji štapići,
formule za dojenčad,
pića za zamenu obroka,
sladoled,
bombone,
voćni, zaslađeni jogurt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari