Koliko puta vam se dogodilo da hleb preko noći postane tvrd i nejestiv?
Kako bi hleb duže ostao svež, otkrićemo vam jednostavne, ali i korisne savete uz pomoć kojih ćete manje bacati hranu.
Zamrznite hleb
Ako ste kupili hleb, a znate da ga nećete jesti tog dana, jednostavno ga stavite u vrećicu i ostavite u zamrzivaču. On će biti spreman za konzmurianje između dva do tri meseca, piše Novi list.
Kada poželite da ga konzumirate, izvadite ga i stavite kratko u rernu ili toster.
Obavezno ga držite u kutiji
S razlogom postoje kutije za hleb. On u njima duže ostaje svež jer u kutijama dolazi do manje cirkulacije vazduha, stoga se sporije suši.
Dodatni savet: pripazite da u kutiji ne držite previše namirnica jer se tako povećava vlaga, što znači da se povećava i rizik razvoja buđi.
Držite ga u foliji ili u plastičnoj kesi
Ako kod kuće nemate gore navedenu kutiju, obavezno hleb držite u foliji ili plastičnoj kesi. Na ovaj način sprečavate da se osuši.
Nemojte ga držati u frižideru
Dok zamrzivač čuva hleb, frižider ima suprotan efekat. Naime, on se u frižideru suši šest puta brže nego na svežem vazduhu. Ako pak želite da zadržite sendvič preko noći u frižideru, obavezno ga stavite u foliju.
Poprskajte ga vodom i stavite u rernu
Ako je hleb ipak postao suv i tvrd, ne morate da ga bacite jer postoji rešenje. Sve što treba da uradite je da ga poprskate vodom i na par minuta ga stavite u rernu. Vodite računa da ga ne držite predugo u zagrejanoj rerni kako kora ne bi postala pretvrda.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.