Sveži sir je najzdravija vrsta sira, ali lekari ga ne preporučuju svima 1Foto: Natalia Peredniankina / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Koliko god određena hrana bila zdrava, neki ljudi bi prosto trebalo da je izbegavaju.

Lekari sveži sir smatraju veoma zdravom hranom. Prema njihovim rečima, njegova redovna konzumacija pomaže u poboljšanju raspoloženja, kao i jačanju krvnih sudova i koštanog tkiva.

Osim toga, ljudi koji svakodnevno jedu sveži sir primećuju da su im zubi postali jači. To se dešava zbog velike količine kalcijuma koju unosimo konzumiranjem mlečnih proizvoda.

Sveži sir se generalno smatra najzdravijom vrstom sira jer sadrži manje zasićenih masti i više proteina od većine drugih sireva. Takođe je manje slan izbor od drugih vrsta, a čak možete kupiti i verzije sa manje natrijuma.

Pola šolje malomasnog (2%) mladog sira ima:
90 kalorija
12 grama proteina
2,5 grama masti
5 grama ugljenih hidrata
125 miligrama kalcijuma (10% dnevne vrednosti)

Treba imati na umu da dnevno ne treba jesti više od 200 grama svežeg sira. Za decu, norma je upola manja.

Lekari ne preporučuju svež sir osobama koje imaju intoleranciju na laktozu, gastritis u akutnoj fazi, kao i aterosklerozu i probleme sa bubrezima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari