Svima dostupna namirnica smanjuje rizik od dijabetesa za 28 odsto, tvrdi istraživanje 1Foto: Lilly Bloom / ImageSource / Profimedia

 

Ako imate dijabetes, važno je da se pridržavate saveta lekara.

To znači da vodite računa o ishrani i da ne jedete previše slatkiša. Mada, postoji jedna hrana koja može učiniti čuda ako imate dijabetes. Grčki jogurt bez ikakvih aditiva, znači bez šećera, zaslađivača, skroba, sirupa i ostalog, ima dosta kalcijuma i proteina i bogat je cinkom, jodom i vitaminima B2, B12, D.

Kako su naučnici otkrili, konzumacija grčkog jogurta može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa za 28 odsto. Studija, koju su sproveli istraživači sa Univerziteta u Kembridžu, otkrila je da je dovoljno konzumiranje 40 grama grčkog jogurta dnevno.

Studija je obuhvatila 3.502 odrasle osobe. Tokom 11 godina analizirane su njihove navike u ishrani. Naučnici su zaključili da fermentisani mlečni proizvodi, kao što su jogurt i skuti, imaju nisku energetsku gustinu i da su takođe izvor vitamina K2, koji je ranije bio povezan sa nižim stopama insulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2.

Sve u svemu, mlečni proizvodi sa visokim sadržajem masti bili su povezani sa povećanjem dijabetesa tipa 2 od 9%, a potrošnja fermentisanih mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti bila je povezana sa 24% smanjenim rizikom od dijabetesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari