Svinjske šnicle mogu se spremati na razne načine, a rezultat je gotovo uvek bogat gurmanski obrok. Možete ih kombinovati sa povrćem, pirinčem, krompirom, testeninom, te raznim umacima i začinima, i tako svaki put dobiti novo maštovito jelo puno ukusa i zanimljivih tekstura. No, jelo koje vam danas preporučujemo jesu svinjske šnicle u sosu od pečuraka, koje se tope u ustima!
Svinjske šnicle u sosu od pečuraka predstavljaju vrlo ukusan i bogat obrok, idealan za porodicu ili prijatelje. U nastavku pogledajte kako ga možete pripremiti kod kuće:
Svinjske šnicle u sosu od pečuraka
Sastojci:
- 4 svinjske šnicle (oko 150-200 g svaka)
- 300 g svežih pečuraka (šampinjona ili bilo kojih drugih)
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 100 ml kisele pavlake (opciono, za bogatiji sos)
- 1 kašičica senfa (opciono, za dodatni ukus)
- 1 kašika brašna
- 2 kašike maslinovog ulja
- 50 g putera (opciono)
- So, biber, suvi začin ili začinsko bilje po ukusu
- 100 ml belog vina (opciono)
- 1-2 kašičice svežeg ili sušenog majčine dušice ili peršuna
Priprema:
- Svinjske šnicle posolite i pobiberite sa obe strane. Ako su šnicle deblje, možete ih lagano istući čekićem za meso, da postanu tanje i ravnije kako bi se bolje ispekle.
- U velikom tiganju zagrejte maslinovo ulje i pržite šnicle na srednje jakoj vatri. Svaku šniclu pržite oko 3-4 minuta sa svake strane, dok ne postane zlatnosmeđa i dobro pečena.
- Nakon što su šnicle pečene, izvadite ih iz tiganja i stavite ih na stranu da „odmore“.
- U istom tiganju, na srednje jakoj vatri, dodajte još malo ulja (ako je potrebno) i oko 50 g putera.
- Kada se puter otopi, dodajte sitno iseckani crni i beli luk i propržite ih 1-2 minuta dok ne omekšaju i puste miris.
- Dodajte sitno iseckane pečurke (ako koristite šampinjone, obavezno ih dobro operite i isecite na tanke listiće). Propržite pečurke dok ne puste vodu i ne postanu zlatnosmeđe. Dodajte kašiku brašna u pečurke i dobro promešajte. Brašno će pomoći da sos postane gušći.
- Nakon što ste propržili brašno, polako dodajte 100 ml belog vina (ako koristite), pa kuvajte još 2-3 minuta dok vino ne ispari i ne uvri.
- Sada dodajte pavlaku za kuvanje i, po želji, malo kisele pavlake. Dobro promešajte i kuvajte još 5-7 minuta dok sos ne postane kremast i gust. Dodajte so, biber, majčinu dušicu ili peršun, po ukusu.
- Vratite šnicle u tiganj sa sosom i kuvajte još 5 minuta, povremeno prelivajući šnicle sosom, da upiju sve ukuse.
- Ako je sos previše gust, možete dodati malo vode ili bujona kako biste ga razredili.
- Svinjske šnicle u sosu od pečuraka servirajte uz prilog po želji – pire krompir, testeninu, rižoto ili pečeni krompir, pospite svežim peršunom ili majčinom dušicom i uživajte u ovom bogatom i aromatičnom gurmanskom jelu!
Bonus savet:
Ako želite bogatiji ukus, pre nego što vratite šnicle u sos, možete u njega dodati i malo rendanog parmezana, koji će mu dati kremastiju i intenzivniju aromu. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.