svinjske šnicleFoto: Shutterstock/Tatiana Volgutova

Svinjske šnicle mogu se spremati na razne načine, a rezultat je gotovo uvek bogat gurmanski obrok. Možete ih kombinovati sa povrćem, pirinčem, krompirom, testeninom, te raznim umacima i začinima, i tako svaki put dobiti novo maštovito jelo puno ukusa i zanimljivih tekstura. No, jelo koje  vam danas preporučujemo jesu svinjske šnicle u sosu od pečuraka, koje se tope u ustima!

Svinjske šnicle u sosu od pečuraka predstavljaju vrlo ukusan i bogat obrok, idealan za porodicu ili prijatelje. U nastavku pogledajte kako ga možete pripremiti kod kuće:

Svinjske šnicle u sosu od pečuraka

Sastojci:

  • 4 svinjske šnicle (oko 150-200 g svaka)
  • 300 g svežih pečuraka (šampinjona ili bilo kojih drugih)
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 100 ml kisele pavlake (opciono, za bogatiji sos)
  • 1 kašičica senfa (opciono, za dodatni ukus)
  • 1 kašika brašna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 50 g putera (opciono)
  • So, biber, suvi začin ili začinsko bilje po ukusu
  • 100 ml belog vina (opciono)
  • 1-2 kašičice svežeg ili sušenog majčine dušice ili peršuna
Svinjske šnicle u sosu od pečuraka - predlog za bogat gurmanski ručak bez previše truda 1
Foto: Shutterstock/alisafarov

Priprema:

  1. Svinjske šnicle posolite i pobiberite sa obe strane. Ako su šnicle deblje, možete ih lagano istući čekićem za meso, da postanu tanje i ravnije kako bi se bolje ispekle.
  2. U velikom tiganju zagrejte maslinovo ulje i pržite šnicle na srednje jakoj vatri. Svaku šniclu pržite oko 3-4 minuta sa svake strane, dok ne postane zlatnosmeđa i dobro pečena.
  3. Nakon što su šnicle pečene, izvadite ih iz tiganja i stavite ih na stranu da „odmore“.
  4. U istom tiganju, na srednje jakoj vatri, dodajte još malo ulja (ako je potrebno) i oko 50 g putera.
  5. Kada se puter otopi, dodajte sitno iseckani crni i beli luk i propržite ih 1-2 minuta dok ne omekšaju i puste miris.
  6. Dodajte sitno iseckane pečurke (ako koristite šampinjone, obavezno ih dobro operite i isecite na tanke listiće). Propržite pečurke dok ne puste vodu i ne postanu zlatnosmeđe. Dodajte kašiku brašna u pečurke i dobro promešajte. Brašno će pomoći da sos postane gušći.
  7. Nakon što ste propržili brašno, polako dodajte 100 ml belog vina (ako koristite), pa kuvajte još 2-3 minuta dok vino ne ispari i ne uvri.
  8. Sada dodajte pavlaku za kuvanje i, po želji, malo kisele pavlake. Dobro promešajte i kuvajte još 5-7 minuta dok sos ne postane kremast i gust. Dodajte so, biber, majčinu dušicu ili peršun, po ukusu.
  9. Vratite šnicle u tiganj sa sosom i kuvajte još 5 minuta, povremeno prelivajući šnicle sosom, da upiju sve ukuse.
  10. Ako je sos previše gust, možete dodati malo vode ili bujona kako biste ga razredili.
  11. Svinjske šnicle u sosu od pečuraka servirajte uz prilog po želji – pire krompir, testeninu, rižoto ili pečeni krompir, pospite svežim peršunom ili majčinom dušicom i uživajte u ovom bogatom i aromatičnom gurmanskom jelu!

Bonus savet:

Ako želite bogatiji ukus, pre nego što vratite šnicle u sos,  možete  u njega dodati i malo rendanog parmezana, koji će mu dati kremastiju i intenzivniju aromu. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari