Do sada nam je postalo jasno da volimo libansku kuhinju koja je sveža, lagana, dobro začinjena i obilato koristi različito povrće.
Isto kao i naš današnji recept za tabule, osvežavajuću salatu veoma cenjenu i poznatu iz bliskoistočne kuhinje.
Tabule salata potiče iz Libana i kao osnovu ima bulgur.
Šta je bulgur? Bulgur je durum pšenica, obrađena na poseban način, kako bi se skratilo vreme kuvanja i pripreme jela, dovoljno je preliti vrućom vodom.
Prvo se sa pšenice ukloni ljuska, onda se delimično skuva, potom suši i na kraju usitini, pa bulgur može biti fino, srednje, krupno mleveni, čak i celo zrno. Od veličine zrna zavisi i njegova upotreba.
Bulgur se koristi i u mediteranskim kuhinjama poput grčke, turske, bliskoistočne kao i u indijskoj kuhinji. Prave se jela sa povrćem ili dodatak supama i čorbama, sosovi, zatim u vidu pilava, ili kao desert.
Za naš recept pored bulgura dodaje se peršun, paradajz, luk, menta i limunov sok. Jednom napravite tabule i više nikada nećete prestati da ga pravite.
Šta nam je sve potrebno:
- 200g bulgura
- 300ml vruće vode
- 2 paradajza
- mala glavica crnog luka
- 2 veze peršuna
- ½ veze mente
- sok od pola limuna
- maslinovo ulje
- so, biber, cimet
Način pripreme:
Bulgur ( ili kus kus) preliti vrućom vodom, malo posoliti, posudu poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata.
Sitno iseckati luk paradajz, peršun, mentu.
Pomešati sve sastojke bulgur, povrće, dodati začine, preliti limunovim sokom i maslinovim uljem. Dobro sjediniti sastojke mešajući.
Ohladiti u frižideru pre posluživanja.
Priprema može i na ovaj način: Bulgur ili kus kus preliti otopljenim puterom 3-4 kašike, dodati so, biber, toplu vodu. Ostaviti da odstoji pola sata, Potom dodati naseckano povrće i začine, pa preliti marinadom koju ste napravili od limuna, smeđeg šećera maslinovog ulja. Ukratko bulgur ili kus kus pomešati sa povrćem i preliti marinadom.
Napomena: da ne bi bilo zabune, na 200g bulgura ide 300ml vode to važi i za kus kus, proso, kinou. Može da se doda sitno naseckani krastavac, u tom slučaju dodati nekoliko kašika grčkog jogurta od gore. Možda može da se doda pečena paprika.
Mojim dragim kolegama koji vole ovo šta radim, Mariji, Ivani, Vesni, Ljilji, Olji, Diksiju (vege) preporučujem da što pre naprave ovu salatu, a Bojanu da ne preskoči cimet, samo na vrh kašičice.
Uživajte!
U potrazi za autentičnim srpskim receptom
Pošto je došlo vreme da u okviru rubrike Okusi svet objavimo srpski recept, verujte da nam je bilo veoma teško da isti pronađemo, s obzirom da većina jela na koje smo veoma ponosni dolaze iz drugih kuhinja.
Tim povodom želeli smo da pozovemo čitaoce da nam se pridruže u potrazi za autentičnim srpskim receptima. Naša mala sugestija bi se odnosila na recepte sa suvim šljivama, malinama, projinim brašnom, koprivama, sušenom i dimljenom ribom, kolačima sa mašću, dunjama, bundevama i slično. Svoje predloge i recepte poslati na mail: [email protected].
U nekom od narednih izdanja obavestićemo vas o pristiglim predlozima. Top 5 recepata koje mi odaberemo će dobiti poklon iznenađenja. Unapred zahvaljujemo na saradnji.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.