tahiniFoto: Shutterstock/SurrealSee

Tahini je pasta od mlevenog susama. Ova pasta bogatog, orašastog ukusa i izrazito kremaste teksture, koristi se u mnogim kuhinjama širom sveta, posebno u bliskoistočnoj i mediteranskoj. Tahini je bogat zdravim mastima, proteinima, vitaminima i mineralima, posebno kalcijumom i magnezijumom. Zbog svoje visoke nutritivne vrednosti i svestranosti, sastavni je deo zdrave ishrane i mnogih recepata poput falafela, humusa i raznih preliva.

Tahini recept je vrlo jednostavan. Potrebno vam je svega nekoliko sastojaka, malo vremena i dobar blender, i za tili čas dobićete ovu ukusnu pastu koja će savršeno obogatiti vašu trpezu. U nastavku pogledajte detaljne instrukcije:

Tahini recept

Sastojci:

  • 1 šolja (oko 150-160 g) oljuštenog susama
  • 2-3 kašike neutralnog biljnog ulja (poput suncokretovog ili avokado ulja, za glatku teksturu)
  • prstohvat soli (opciono)
Tahini, recept za savršeno kremastu i baršunastu pastu od susama 1
Foto: Shutterstock/Anggalih Prasetya

Priprema:

  1. Pre nego što počnete sa pripremom, prepržite susam da bi dobio bogatiji ukus. Stavite susam u suv tiganj i pržite na srednje jakoj vatri, neprekidno mešajući, dok ne postane zlatnosmeđ i počne prijatno da miriše, oko 3-5 minuta, samo pazite da ne pregori.
  2. Prebacite prženi susam u posudu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  3. Kada se susam ohladi, prebacite ga u blender i blendajte dok se ne pretvori u sitan prah.
  4. Dodajte 2-3 kašike biljnog ulja i nastavite blendanje dok ne dobijete glatku pastu. Ako je previše gusta, dodajte još malo ulja, po potrebi.
  5. Ako želite, dodajte prstohvat soli i još malo blendajte da se sve lepo sjedini.
  6. Prebacite tahini u staklenu posudu i čuvajte u frižideru, do nekoliko nedelja.

Tahini je sjajan dodatak različitim jelima, kao što su humus, razni sosovi, prelevi, a pošto je toliko ukusan možete ga jesti na običnom ili pita-hlebu, ili kao namaz za zdrav sendvič sa grilovanim povrćem, sušenim paradajzom ili pečurkama. Uživajte u pripremi!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari