Svetsko prvenstvo u jedenju sirovih kopriva održano je u mestu Maršvud u pokrajini Dorset, u Velikoj Britaniji, a šamipon je, verovali ili ne, uspeo da proguta 17 i po metara te „užarene trave“.
Prilikom gutanja koprive usta takmičara moraju da budu veoma vlažna, a lišće pažljivo mora da se umotava.

Svetsko prvenstvo u jedenju sirovih kopriva održano je u mestu Maršvud u pokrajini Dorset, u Velikoj Britaniji, a šamipon je, verovali ili ne, uspeo da proguta 17 i po metara te „užarene trave“.
Prilikom gutanja koprive usta takmičara moraju da budu veoma vlažna, a lišće pažljivo mora da se umotava. U protivnom, jezik im poplavi, a usta nateknu i moraju da potraže pomoć lekara. Koprive se beru dva-tri sata pre takmičenja kako bi bile potpuno sveže, a nije dozvoljena bilo kakva obrada, pa čak ni pranje. Zato takmičari često sa listovima koprive pojedu i gusenice ili puževe.
Ove godine na šampionatu su učestvovali takmičari iz više država, a stgli su čak i Australijanci. Pravila su veoma stroga i sudije proveravaju svakog takmičera da bi se uverili da ne koristi nikakvu zaštitu za usta i jezik. Osim toga, učesnici prvenstva ne mogu da jedu koprivu koju bi eventualno sami doneli, već samo onu koju im daju sudije. Dozvoljeno je samo da se u pauzi jedenja popije pivo.
Prvo takmičenje u jedenju sirovih kopriva održano je 1986, kada su se dvojica meštana posvađali oko toga čije su koprive veće. Tada su dobili ideju da naprave takmičenje za najveću koprivu, a potom je ono preraslo u takmičenje u jedenju kopriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari