Taljatele (ital. tagliatelle) su vrsta sveže testenine koja potiče iz Italije, posebno iz regije Emilija-Romanja. One imaju oblik dugih i ravnih traka debljine oko 6-8 mm, a obično se služe sa raznim umacima, uključujući mesne umake, kao i sa povrćem i pečurkama.
Taljatele se posebno dobro slažu sa raguom, pa sa tim u vezi, evo jednog recepta za domaće taljatele sa mlevenim mesom i paradajz sosom koje se tope u ustima:
Taljatele sa raguom
Sastojci:
Za taljatele:
- 200 g brašna (tip 00 ili univerzalno)
- 2 velika jajeta
- Prstohvat soli
Za mesni umak (ragu):
- 300 g mlevenog mesa (govedina, svinjetina ili mešavina)
- 1 srednja glavica crvenog luka
- 2 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 1 stabljika celera
- 400 g konzerviranog paradajza (pelat ili seckani)
- 100 ml crnog vina (po želji)
- 3-4 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- Sveži bosiljak ili peršun
- Parmezan (po želji)
Priprema:
Priprema taljatela:
- Na radnu površinu sipajte brašno i napravite udubljenje u sredini. U njega stavite jaja i prstohvat soli.
- Viljuškom pomešajte jaja sa brašnom, a zatim zamesite testo rukama dok ne postane glatko i elastično (oko 10 minuta). Ako je testo previše suvo, dodajte malo vode, a ako je previše ljepljivo, dodajte još brašna.
- Zamotajte testo u providnu foliju i ostavite ga da odmara 30 minuta.
- Nakon toga podelite testo na četiri dela. Svaki deo razvaljajte na debljinu od oko 1 mm.
- Isecite razvaljano testo na trake širine oko 5 mm. Pospite brašnom da se ne bi zalepile.
- U prokuvaloj slanoj vodi kuvajte taljatele 2-3 minuta (sveža testenina brzo se kuva), pa procedite.
Priprema mesnog umaka:
- U međuvremenu, sitno naseckajte luk, šargarepu i celer.
- U velikom tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte luk, šargarepu i celer, pa pržite nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
- Dodajte mleveno meso i pržite dok ne dobije zlatnu boju, istovremeno razbijajući grudvice varjačom.
- Ako koristite vino, dodajte ga u ovoj fazi i pustite da isparava nekoliko minuta.
- Dodajte konzervirani paradajz, posolite i pobiberite. Kuvajte na laganoj vatri najmanje 30 minuta, povremeno mešajući.
- Na kraju dodajte sitno seckani svež bosiljak ili peršun.
- Oceđene taljatele prelijte mesnim umakom, obilno pospite sveže rendanim parmezanom i sa apetitom zaronite u ovo preukusno aromatično jelo. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.