taljateleFoto: Shutterstock/Svetlana Monyakova

Taljatele (ital. tagliatelle) su vrsta sveže testenine koja potiče iz Italije, posebno iz regije Emilija-Romanja. One imaju oblik dugih i ravnih traka debljine oko 6-8 mm, a obično se služe sa raznim umacima, uključujući mesne umake, kao i sa povrćem i pečurkama.

Taljatele se posebno dobro slažu sa raguom, pa sa tim u vezi, evo jednog recepta za domaće taljatele sa mlevenim mesom i paradajz sosom koje se tope u ustima:

Taljatele sa raguom

Sastojci:

Za taljatele:

  • 200 g brašna (tip 00 ili univerzalno)
  • 2 velika jajeta
  • Prstohvat soli

Za mesni umak (ragu):

  • 300 g mlevenog mesa (govedina, svinjetina ili mešavina)
  • 1 srednja glavica crvenog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 stabljika celera
  • 400 g konzerviranog paradajza (pelat ili seckani)
  • 100 ml crnog vina (po želji)
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • Sveži bosiljak ili peršun
  • Parmezan (po želji)
Taljatele sa aromatičnim raguom koje se tope u ustima 1
Foto: Shutterstock/Olga Miltsova

Priprema:

Priprema taljatela:

  1. Na radnu površinu sipajte brašno i napravite udubljenje u sredini. U njega stavite jaja i prstohvat soli.
  2. Viljuškom pomešajte jaja sa brašnom, a zatim zamesite testo rukama dok ne postane glatko i elastično (oko 10 minuta). Ako je testo previše suvo, dodajte malo vode, a ako je previše ljepljivo, dodajte još brašna.
  3. Zamotajte testo u providnu foliju i ostavite ga da odmara 30 minuta.
  4. Nakon toga podelite testo na četiri dela. Svaki deo razvaljajte na debljinu od oko 1 mm.
  5. Isecite razvaljano testo na trake širine oko 5 mm. Pospite brašnom da se ne bi zalepile.
  6. U prokuvaloj slanoj vodi kuvajte taljatele 2-3 minuta (sveža testenina brzo se kuva), pa procedite.

Priprema mesnog umaka:

  1. U međuvremenu, sitno naseckajte luk, šargarepu i celer.
  2. U velikom tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte luk, šargarepu i celer, pa pržite nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
  3. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne dobije zlatnu boju, istovremeno razbijajući grudvice varjačom.
  4. Ako koristite vino, dodajte ga u ovoj fazi i pustite da isparava nekoliko minuta.
  5. Dodajte konzervirani paradajz, posolite i pobiberite. Kuvajte na laganoj vatri najmanje 30 minuta, povremeno mešajući.
  6. Na kraju dodajte sitno seckani svež bosiljak ili peršun.
  7. Oceđene taljatele prelijte mesnim umakom, obilno pospite sveže rendanim parmezanom i sa apetitom zaronite u ovo preukusno aromatično jelo. Prijatno!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari