O tartu je pisano da je veoma zahvalan kolač, okrugog oblika bez gornje kore čije ivice postanu valovite (od kalupa).
Korica tarta je u isto vreme mekana i hrskava i rasipa se. Pošto smo savladali pravljenje tog prefinjenog prhog puter testa, red je i da ga punimo i filujemo onako kako volimo.
Čini nam se da su kruške nikad žuće i crvenije, sočne, slatke, pa je bilo sasvim normalno da se odlučimo upravo za ovo voće i da napravimo jedan divan jesenji kolač. A kada su tu kruške evo nama i badema.
Francuzi kažu da je ovo neodoljiva kombinacija. Probajte obavezno.
Šta nam je sve potrebno:
Za tart podlogu:
- 300g prosejanog brašna
- 100g šećera
- 125g hladnog putera
- 1 jaje
Za fil:
- 150g šećera u prahu
- 100g putera
- 100g bademovog brašna
- 50g brašna
- 2 jaja
Voće: 3-4 kruške (viljamovke)
Listići badema za posipanje
Način pripreme:
Za tart podlogu, pomešati brašno sa šećerom, dodati puter narezan na kockice (hladan), kao i 2-3 kašike hladne vode, jaje.
Sve to zamesiti u testo, uviti u streč foliju i staviti testo u frižider da se ohladi. Može da ostane i preko noći. Nakon toga testo oklagijom razvući na debljinu od pola centimetra i njime obložiti kalup za pečenje (22cm).
Testo na više mesta izbockati viljuškom kako se ne bi previše diglo prilikom pečenja. Koru peći 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 170C. Možete na dno testa staviti papir za pečenje pa zrna pasulja. Nakon 15 minuta pečenja testa izvaditi pasulj i peći još 5 minuta. Sačuvati pasulj za neka naredna pečenja.
Slobodno kalup stavite u ftižider dok ne završite ostale poslove.
Za fil, šećer pomešati sa bademovim brašnom, brašnom, dodati otopljeni puter pa nakon toga jaja. Fil je gotov.
Kruške oprati, oljuštiti, iseći na četvrtine ili osmine, odstraniti središnji deo, poprskati limunovim sokom kako bi zadržale svetlu boju.
U kalup od testa sipati fil, pa od gore slagati kruške uranjajući ih u fil od badema, ili možda kruške iseći na tanje listiće pa ih samo poređati u krug.
Peći još 30 minuta na umerenoj temeraturi od 180C.
Pre služenja tart posuti šećerom u prahu i listićima badema.
Uživajte!
Više recepata Vesne Laćarak možete pogledati na rubrici Okusi svet.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.