Tartar sos je gusti umak koji se obično koristi kao prilog, posebno uz ribu i morske plodove. Osnovna baza su majonez i senf, a često se dodaju seckani kiseli krastavci, kapari, crveni luk i limunov sok.
Tartar sos ima kiselkasto-slani ukus, što ga čini savršenim za balansiranje bogatih jela. Takođe se može koristiti i u sendvičima ili salatama. U nastavku pogledajte recept za ovaj savršeno kremast i osvežavajući sos:
Tartar sos
Sastojci:
- 200 g majoneza
- 1 kašika senfa
- 1 kašika limunovog soka
- 2-3 kisela krastavčića (sitno seckana)
- 1 kašika kapara (sitno seckanih)
- 1 mali crveni luk (sitno seckan)
- So i biber po ukusu
- Peršun (opciono, sitno seckan)
Priprema:
- U većoj posudi pomešajte majonez, senf i limunov sok.
- Dodajte sitno seckane kisele krastavce, kapare i crveni luk.
- Sve dobro promešajte i začinite solju i biberom po ukusu.
- Ako želite, možete dodati i sitno seckani peršun za dodatnu svežinu.
- Ohladite u frižideru pre služenja, kako bi se ukusi lepo sjedinili.
- Tartar sos je odličan kao prilog uz ribu, pohovano meso ili povrće! Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.