Nikada nemojte da bacate tečnost koja ostane u tegli nakon što pojedete sve kisele krastavce. Od nje možete imati mnoge koristi, a u nastavku ćemo navesti neke od njih.
1. Čini meso mekšim
Sok od kiselih krastavaca možete koristiti kao marinadu za svinjske kotlete ili bifteke – biće mekši i ukusniji, piše N1 Hrvatska.
2. Ublažava grčeve u mišićima
Pijte tečnost od kiselih krastavaca ako imate upalu mišića. Naime, puna je kalijima koji opušta mišiće, kao i elektrolita koji vašem telu pomažu da se oporavi nakon dehidracije.
3. Obnavlja elektrolite u telu
Kako što smo već pomenuli, sok od kiselih krastavaca obnavlja nivo elektrolita u telu i time vam omogućava da se osećate hidriranijim.
4. Leči mamurluk
Elektroliti iz soka od kiselih krastavaca takođe pomažu kod mamurluka. Sličan efekat ima i tečnost od kiselog kupusa.
5. Oživljava sobne biljke
Vašim biljkama treba puno kalijima da bi bile lepe i zdrave. Tečnosti od kiselih krastavaca sadrži kalijum koji pomaže biljkama da dobro napreduju, prenosi 24sata.
6. Čisti bakrene posude
Posude od bakra znaju postati zelenkaste zbog oksidacije, a sok od kiselih krastavaca pomaže do dobiju stari sjaj.
7. Umiruje kožu nakon sunčanja
Sirće koji se zna naći u soku od kiselih krastavac umiruje kožu koja je pocrvenela na suncu, posebno ako je tegla s krastavcima stajala u frižideru, prenosi Diy.
8. Reguliše varenje
U ovom slučaju popije se malo soka od krastavaca koji su fermentirali prirodnim putem, bez dodatka sirćeta. Naime, fermentirana hrana poboljšava varenje i olakšava apsorpciju minerala.
Takođe, sadrži probiotike koji doprinose razvoju dobrih bakterija u crevima koje su i te kako važne za zdravlje, ali i to kako se osećate.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.