tečnost od kiselih krastavacaFoto: Kinek00 / Shutterstock.com

Nikada nemojte da bacate tečnost koja ostane u tegli nakon što pojedete sve kisele krastavce. Od nje možete imati mnoge koristi, a u nastavku ćemo navesti neke od njih.

1. Čini meso mekšim

Sok od kiselih krastavaca možete koristiti kao marinadu za svinjske kotlete ili bifteke – biće mekši i ukusniji, piše N1 Hrvatska.

2. Ublažava grčeve u mišićima

Pijte tečnost od kiselih krastavaca ako imate upalu mišića. Naime, puna je kalijima koji opušta mišiće, kao i elektrolita koji vašem telu pomažu da se oporavi nakon dehidracije.

3. Obnavlja elektrolite u telu

Kako što smo već pomenuli, sok od kiselih krastavaca obnavlja nivo elektrolita u telu i time vam omogućava da se osećate hidriranijim.

4. Leči mamurluk

Elektroliti iz soka od kiselih krastavaca takođe pomažu kod mamurluka. Sličan efekat ima i tečnost od kiselog kupusa.

5. Oživljava sobne biljke

Vašim biljkama treba puno kalijima da bi bile lepe i zdrave. Tečnosti od kiselih krastavaca sadrži kalijum koji pomaže biljkama da dobro napreduju, prenosi 24sata.

6. Čisti bakrene posude

Posude od bakra znaju postati zelenkaste zbog oksidacije, a sok od kiselih krastavaca pomaže do dobiju stari sjaj.

7. Umiruje kožu nakon sunčanja

Sirće koji se zna naći u soku od kiselih krastavac umiruje kožu koja je pocrvenela na suncu, posebno ako je tegla s krastavcima stajala u frižideru, prenosi Diy.

8. Reguliše varenje

U ovom slučaju popije se malo soka od krastavaca koji su fermentirali prirodnim putem, bez dodatka sirćeta. Naime, fermentirana hrana poboljšava varenje i olakšava apsorpciju minerala.

Takođe, sadrži probiotike koji doprinose razvoju dobrih bakterija u crevima koje su i te kako važne za zdravlje, ali i to kako se osećate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari