Teleća čorba je jedno od omiljenih jela sa ovih prostora, bez koga ne može da prođe nijedan pošten odlazak u kafanu na ručak. Puna sočnog telećeg mesa, koje se topi u ustima, te povrća i kremaste pavlake, ova čorba je toliko bogata i zasitna da može biti kompletan obrok.
Budući da teleća čorba ne podrazumeva suviše komplikovanu pripremu, to znači da ovo jelo možete ponekad spremiti i kod kuće kada želite da svoje najdraže počastite ukusnim jelom „na kašiku“. U nastavku pogledajte tradicionalni recept za teleću čorbu za koji će se tražiti tanjir više:
Teleća čorba
Sastojci:
- 500 g telećeg mesa (bez kostiju)
- 1 velika glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 1 krompir
- 2-3 čena belog luka
- 1 veza peršuna
- 2 lovorova lista
- 1 kašika brašna
- 1 kašika maslaca ili ulja
- so i biber po ukusu
- 1 l vode ili telećeg bujona
- 1 jaje (opciono)
- 2 kašike pavlake (opciono)
Priprema:
- Teleće meso operite i isecite na kockice. U velikom loncu zagrejte malo maslaca ili ulja i propržite meso dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Izvadite meso i stavite ga na stranu.
- U isti lonac dodajte seckani crni luk i pržite ga dok ne omekša i postane staklast. Dodajte seckanu šargarepu i krompir, pa pržite još nekoliko minuta.
- Dodajte kašiku brašna i dobro promešajte (ovo će pomoći da čorba bude gušća).
- Vratite meso u lonac i prelijte vodom ili telećim bujonom. Dodajte lovorov list, so i biber po ukusu. Kuvajte na srednjoj temperaturi oko 45 minuta ili dok meso i povrće ne omekšaju.
- Kada je meso mekano, možete dodati seckani peršun. Ako želite da teleća čorba bude malo kremastija, možete umutiti jaje i dodati ga u čorbu, uz stalno mešanje, ili dodati pavlaku.
- Poslužite teleću čorbu toplu, a po želji možete dodati još seckanog peršuna ili malo svežeg limunovog soka za dodatnu svežinu. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.