teleća čorbaFoto: Shutterstock/pamuk

Teleća čorba je jedno od omiljenih jela sa ovih prostora, bez koga ne može da prođe nijedan pošten odlazak u kafanu na ručak. Puna sočnog telećeg mesa, koje se topi u ustima, te povrća i kremaste pavlake, ova čorba je toliko bogata i zasitna da može biti kompletan obrok.

Budući da teleća čorba ne podrazumeva suviše komplikovanu pripremu, to znači da ovo jelo možete ponekad spremiti i kod kuće kada želite da svoje najdraže počastite ukusnim jelom „na kašiku“. U nastavku pogledajte tradicionalni recept za teleću čorbu za koji će se tražiti tanjir više:

Teleća čorba

Sastojci:

  • 500 g telećeg mesa (bez kostiju)
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 krompir
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 veza peršuna
  • 2 lovorova lista
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika maslaca ili ulja
  • so i biber po ukusu
  • 1 l vode ili telećeg bujona
  • 1 jaje (opciono)
  • 2 kašike pavlake (opciono)
Teleća čorba, recept za koji će se tražiti tanjir više 1
Foto: Shutterstock/Katrin Volkova

Priprema:

  1. Teleće meso operite i isecite na kockice. U velikom loncu zagrejte malo maslaca ili ulja i propržite meso dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Izvadite meso i stavite ga na stranu.
  2. U isti lonac dodajte seckani crni luk i pržite ga dok ne omekša i postane staklast. Dodajte seckanu šargarepu i krompir, pa pržite još nekoliko minuta.
  3. Dodajte kašiku brašna i dobro promešajte (ovo će pomoći da čorba bude gušća).
  4. Vratite meso u lonac i prelijte vodom ili telećim bujonom. Dodajte lovorov list, so i biber po ukusu. Kuvajte na srednjoj temperaturi oko 45 minuta ili dok meso i povrće ne omekšaju.
  5. Kada je meso mekano, možete dodati seckani peršun. Ako želite da teleća čorba bude malo kremastija, možete umutiti jaje i dodati ga u čorbu, uz stalno mešanje, ili dodati pavlaku.
  6. Poslužite teleću čorbu toplu, a po želji možete dodati još seckanog peršuna ili malo svežeg limunovog soka za dodatnu svežinu. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari