Danas vam predstavljamo recept za letnji obrok kome nećete moći da odolite, ukoliko ste ljubitelj italijanske kuhinje. Reč je o testenini sa patlidžanom i feta sirom. Količina sastojaka koju ćemo navesti dovoljna je za 4 porcije, a za pripremu je potrebno okvirno sat vremena, piše punkufer.hr.
Sastojci za testeninu s patlidžanom i feta sirom:
- 1 veći patlidžan, naseckan na kocke veličine zalogaja
- 120 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 4 čena belog luka, 2 zgnječena, 2 usitnjena
- ½ kašičice sušenog origana
- so
- sveže mljeveni crni biber
- prstohvat mlevene ljute paprike
- pola šake listova bosiljka, naseckanog, plus za služenje
- 2 kašike soka od limuna
- 20 g prezle
- 120 g feta sira, izmrvljenog
- 240 g testenine
Priprema testenine s patlidžanom i feta sirom:
- Zagrejte rernu na 200 stepeni.
- U plehu za pečenje ili vatrostalnoj posudi pomešajte patlidžan, ulje (ostavite jednu kašiku), zgenječeni beli luk i origano. Začinite solju, biberom i ljutom paprikom i pecite oko 40 minuta, mešajući svakih 10, dok patlidžan ne postane izuzetno mekan.
- Za to vreme u zasebnoj činiji pomešajte prezlu, preostalu kašiku ulja i četvrtinu izmrvljene fete.
- Skuvajte testeninu al dente i ocedite je.
- Kad je patlidžan pečen, dodajte naseckani bosiljak, limunov sok i usitnjen beli luk, posolite i pobiberite.
- Kuvanu testeninu i preostalu izmrvljenu fetu prebacite u pleh za pečenje s patlidžanima i promešajte. Prelijte smesom od prezle i pecite 10-15 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
- Pospite bosiljkom i poslužite.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.