
Testenina je uvek odlična opcija za brz i ukusan obrok tokom (užurbanih) dana. No, mnogi recepti uključuju proizvode poput pavlake za kuvanje, parmezana i slično, što vam može predstavljati ograničenje ukoliko postite ili ste netolerantni na laktozu. Iz tog razloga, danas sa vama delimo preukusan recept za slasnu testeninu sa šampinjonima bez trunke mlečnih proizvoda.
Testenina može biti i te kako ukusna i ako je obogatite alternativnim verzijama sosa, posebno onim na bazi indijskih oraščića, kuvanog karfiola i svilenog tofua.
Naime, svileni tofu daje kremastu teksturu svakom jelu – od njega možete napraviti čak i ukusne posne burgere. Ne sadrži holesterol, a u 100 grama ćete naći oko 5 grama proteina, piše Punkufer.hr.
Kada se svilenkasti tofu spoji sa seckanim belim lukom, vinskim sirćetom, limunovim sokom i začinima, dobija se fantastičan sos koji u kombinaciji sa dinstanim pečurkama i širokim rezancima neodoljivo podseća na rusko jelo Stroganov. Umesto junetine, u jelo možete dodati malo dimljenog tofua po želji.
Testenina sa pečurkama u kremastom svilenom tofu sosu
Sastojci:
- 450 g pečuraka
- 300 g svilenog tofua
- 250 g testenine po želji
- 125 ml belog vina
- 35 ml limunovog soka
- 3-4 čena belog luka
- 1 kašika vinskog sirćeta
- 1 mali luk
- 1 kašika soja sosa
- 1 kašičica timijana
- 1 kašičica seckanog ruzmarina
- so i biber po želji
- biljno ulje po želji za sotiranje

Priprema:
- Napravite vegansku verziju pavlake: u blenderu ili seckalici za povrće pomešajte svileni tofu, limunov sok, vinsko sirće, dva čena belog luka i malo soli. Blendajte dok se sastojci ne sjedine i ne dobijete jednoličnu smesu. Ostavite sa strane.
- Skuvajte testeninu al dente prema uputstvu na pakovanju.
- U tiganju zagrejte malo ulja, pa na njemu prodinstajte seckani crni luk. Dodajte isečene pečurke i sve zajedno dinstajte pet do deset minuta, ili dok pečurke ne dobiju lepu zlatnobraon boju.
- Dodajte ostatak belog luka i sve zajedno pržite još pola minuta. Povrće prelijte belim vinom i soja sosom. Začinite timijanom, ruzmarinom i solju i biberom.
- Umešajte vegansku verziju pavlake.
- Dodajte kuvanu testeninu i poslužite uz salatu po želji. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.