Tikvice možete pronaći u prodavnicama tokom cele godine, ali najukusnije su od juna do kraja avgusta. No, kako bi jela od tikvica bila ukusna, prvi korak je da izaberete kvalitetnu namirnicu.
Punkufer savetuje da izaberete plodove s čvrstom sjajnom korom bez ikakvih vidljivih oštećenja. Tikvice bi trebalo da budu čvrste na dodir pa ih prilikom kupovine dodirnite i proverite njihovu teksturu. Ako su tikvice mekane, verovatno su već počele da trule.
Kad je reč o tikvicama, veličina je bitna, stoga odaberite manje primerke koji ne sadrže toliko vode i semenki u poređenju s velikim. Srednja veličina takođe je dobar izbor. Tikvice mogu biti zelene, žute ili bele, ali uvek odaberite one intenzivnije boje. „Umorne“ i blede tikvice zaobiđite.
Koliko mogu da traju tikvice?
Idealno bi bilo da odmah nakon kupovine spremite nešto s njima. Ako niste u mogućnosti to da uradite, stavite ih u papirnae vrećice i skladištite u frižider do maksimalno nedelju dana. Operite ih ili oljuštite tek onda kada budete planirali da ih upotrebite da neko jelo. Nemojte ih držati u plastičnim vrećicama jer će biti prevlažne i brže se pokvariti.
Zamrzavanje tikvica
Tikvice možete po želji i iseckati na manje komade i zamrznuti. Zamrznute tikvice možete iskoristiti u pripremi smutija umesto banane; ne brinite se, nećete osetiti njihov ukus u smutiju, a podari će vam željenu kremastu teksturu.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.