Divno godišnje doba proleće, na pijacama svežeg povrća u izobilju. Tikvice, veoma nežni plodovi u raznim bojama, svetlo zelene, tamno zelene (cukini), žute, bele, pa još mogu biti dugačke, okruglog oblika ili one bele u obliku cveta.
Kada smo kod cvetova, tikvice imaju veliki narandžasti cvet koji se na Siciliji takođe koristi u kulinarstvu. Za bilo koju vrstu tikvica da se odlučite, treba znati da sa njenim neutralnim ukusom možemo napraviti dosta različitih jela kao što je ćušpajz, punjene tikvice mesom, pohovane, musaku sa tikvicama, ratatuj, čorbe ili da pohujete cvetove tikvica punjene kozijim sirom.
Danas smo odlučili da sa vama podelimo recept za pripremu tikvica na veoma jednostavan i lak način. Potrebno je malo vremena oko pripreme ovog jela, koje može biti prilog nekom mesu ili ribi, ali i kao samostalni obrok.
Šta nam je sve potrebno:
- 1 veća tikvica
- 2-3 paradajza
- peršun
- 2 čena belog luka
- so, biber, paprika, kurkuma
- maslinovo ulje
- 200g mocarele
- mirođija
Način pripreme:
- Povrće oprati, iseći na kolutove. Mocarelu narendati. U manjoj staklenoj posudi pomešati sitno naseckan beli luk, crvenu mlevenu papriku, biber, kurkumu, so, sa maslinovim uljem i sitno naseckanim peršunom i dobićemo marinadu za premazivanje tikvica. Od svakog začina dovoljno je na vrh kašičice zahvatiti.
- U nauljenu posudu za pečenje ređati kolutove tikvica, na njih četkicom naneti marinadu, zatim kolutove paradajza, posuti sa nekoliko zrna soli, pa od gore staviti narendanu mocarelu.
- Peći u zagrejanoj rerni 35 minuta na 170C.
- Ukrasiti sitno naseckanom mirođijom.
Napomena: za pečenje može da se iskoristi modla za projice.
Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.