Ovo tradicionalno jelo je neizostavno na trpezi severne Grčke. Tiro salata je mešavina feta sira i mizitra (Mizithra) sira, vrlo sličan rikoti, maslinovog ulja i ljute papričice.
Salata ne treba da izgleda homogeno, već da ostanu vidljivi komadići sira. Osvežavajuća je i ukusna, a izuzetno laka za pripremu. Grci salatu služe uz tradicionalni uzo kao i uz vino recina (Retsina).
Šta nam je sve potrebno:
- 500g fete
- 200g rikote
- 3-4 čena belog luka
- 2 ljute papričice
- so, biber
- 2 kašike maslinovog ulja
- kašika limunovog soka
Način pripreme:
Fetu izgnječili viljuškom. Beli luk izgnječite u avanu tako da se pretvori u pastu. Pomešajte fetu, rikotu i beli luk. U dobijenu smesu ubacite sitno naseckanu ljutu papričicu, dodajte so, biber, limunov sok i maslinovo ulje. Na kraju sve promešajte i ukrsite peršunom.
Tiro salatu ohladite u frižideru i mažite na sveži baget ili hrskavi tost. Odlična je sa grilovanim tikvicama, plavim patlidžanom ili drugim povrćem koje volite.
NAPOMENA: Umesto fete, možete da upotrebite komad starijeg ovčijeg sira, pošto je grčka feta nešto drugačije strukture od one koju mi jedemo, umesto rikote grčki tip jogurta.
Uživajte!
https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.