Topi se u ustima: Recept za luk kao prilog mesu 1Foto: Shutterstock / Edward Fielding

Luk će izgubiti svoju ljutinu i hrskavost ako ga ispečete, te dodatno omekšate pilećim bujonom. Ovaj recept se sa razlogom zove rastopljeni luk, jer je povrće toliko meko nakon termičke obrade da se topi u ustima…

Sastojci za rastopljeni luk:

  • 4 velika luka sveukupne težine oko 1 kilograma
  • 125 ml pilećeg bujona
  • 2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • 1 kašika rastopljenog maslaca
  • 1 kašika sveže naseckanog timijana
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice mljevenog bibera

Priprema luka:

  1. Zagrejte rernu na 230 stepeni.
  2. Luk očistite i narežite na komade veličine oko 2 i po centimetra.
  3. Pomešajte ulje, maslac, so i biber, te timijan i tom mešavinom premažite komade luka.
  4. Luk stavite u rernu na 30 do 35 minuta dok ne poprimi lepu karamel boju. Na pola pečenja okrenite luk da obe strane postanu ravnomerne.
  5. Po isteku vremenu u pleh pažljivo sipajte pileći bujon i sve zajedno pecite još 15 do 20 minuta, odnosno dok on ne ispari, a luk postane vrlo mekan.
  6. Poslužite kao prilog mesu. Prijatno!

Izvor: punkufer.dnevnik.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari