Luk će izgubiti svoju ljutinu i hrskavost ako ga ispečete, te dodatno omekšate pilećim bujonom. Ovaj recept se sa razlogom zove rastopljeni luk, jer je povrće toliko meko nakon termičke obrade da se topi u ustima…
Sastojci za rastopljeni luk:
- 4 velika luka sveukupne težine oko 1 kilograma
- 125 ml pilećeg bujona
- 2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
- 1 kašika rastopljenog maslaca
- 1 kašika sveže naseckanog timijana
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice mljevenog bibera
Priprema luka:
- Zagrejte rernu na 230 stepeni.
- Luk očistite i narežite na komade veličine oko 2 i po centimetra.
- Pomešajte ulje, maslac, so i biber, te timijan i tom mešavinom premažite komade luka.
- Luk stavite u rernu na 30 do 35 minuta dok ne poprimi lepu karamel boju. Na pola pečenja okrenite luk da obe strane postanu ravnomerne.
- Po isteku vremenu u pleh pažljivo sipajte pileći bujon i sve zajedno pecite još 15 do 20 minuta, odnosno dok on ne ispari, a luk postane vrlo mekan.
- Poslužite kao prilog mesu. Prijatno!
Izvor: punkufer.dnevnik.hr
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.