topljeni sir picaFoto: Shutterstock/Hans Geel

Topljeni sir je nešto čemu retko ko može da odoli, a postoji i razlog zašto je topljena verzija ukusnija od one čvršće.

Verovatno se nikad neće saznati ko je prvi napravio sir, a isto tako i ko je prvi shvatio da on može da se istopi, prenosi N1.si.

Iako je na prvi pogled sve samo ne lep, topljeni sir je mnogo ukusniji od njegove tvrde verzije. To je verovatno i razlog što su ga ljudi zadržali u našoj ishrani, piše portal IFL Science.

Zašto je topljeni sir ukusniji?

Razlog leži u masti. Iako moderna zapadna civilizacija sve više teži ka izbacivanju masti, naši jezici i centri ukusa apsolutno žude za tim.

Čovečanstvo većinu svog postojanja nije imalo dovoljno hrane, pa su ljudi, posebno na mestima gde su morali da provode i zimski period, stvarali rezerve u telu, masne naslage koje su ih štitile od hladnoće i iz kojih telo crpilo energiju, kada hrane nije bilo dovoljno ili je uopšte nije bilo.

Sama mast je takođe veoma kalorična, zbog čega su na listi prioriteta bili upravo izvori koji su je obezbedili – životinjske i biljne masti.

Evolucija je učinila svoje i ostavila nam je želju za mastima jer nije očekivala da se od lovaca i sakupljača tako brzo pretvorimo u uglavnom sedelačka stvorenja koja bulje u ekrane.

Sir od mleka obično je bogat masnoćom, posebno od neobranog mleka. A kada se sir otopi, mast zarobljena u njegovoj krutoj strukturi mlečnih proteina se oslobađa da bi se stvorila željena kremasta tekstura.

Ne tope se svi sirevi na isti način. Ovo zavisi od njihovih komponenti, posebno od odnosa između laktoze (mlečnog šećera), masti i proteina.

Sirevi sa većim sadržajem masti biće glatkiji i kremastiji. Međutim, mora se paziti i pri topljenju sira. Ako pregrejete neke vrste sira, završićete sa grudvicama okruženim lokvama masti.

Zagrevanje sira ne samo da oslobađa masnoću, već i oslobađa aminokiseline kao što je glutamat, koji mu daju sada čuveni „peti“ ukus koji se zove umami.

Dodajte tome činjenicu da će kremastiji sir verovatno ravnomernije obložiti nepce, to je takođe jedan od razloga zašto je doživljaj još toplog topljenog sira mnogo ukusniji u poređenju sa hladnom alternativom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari