Torta Mimoza (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Italijani tradicionalno daruju cvet mimoze za Dan žena, 8.mart. Receptura za pripremanje ove torte inspirisana je tim povodom, a još više samom cvetanju mimoze koji najavljuje dolazak proleća.

Kako smo mi taj dan ostavili za nama, preostaje nam je da Mimoza tortu napravimo za praznike koji nam dolaze, a sami ćete se uveriti zašto treba da probate ovu tortu. Mekane natopljene kore sa kremom i žutm pahuljama koje liče na cvetove mimoze.

Šta nam je sve potrebno:

Za patišpanj:

  • 6 jaja
  • 200g  šećera
  • 150g  brašna
  • 150g gustina
  • ½ praška za pecivo
  • Malo soli

Za krem:

  • 1l mleka
  • vanila šipka
  • korice limuna 3 trake
  • 6 žumanaca
  • 250g šećera
  • 150g brašna

I još:

  • 400ml slatke pavlake
  • 50g šećera u prahu
  • Konzerva ananasa

Način pripreme:

Patišpanj:

Belanca umutiti u čvrst sneg sa malo soli, žumanca umutiti sa šećerom i sve to sjediniti.

U penasto umućena jaja polako dodavati pomešano brašno, gustin, prašak za pecivo (prosejano), ručno izmešati smesu. Bilo bi dobro da imate kalup za tortu (24 cm), ali nije obavezno, kalup prethodno namažemo puterom i pospemo brašnom, ili jednostavnije obložimo sve papirom za pečenje. Peći na 160°C oko 30 minuta.

Pečeni biskvit podeliti na tri kore, srednjoj kori uklonimo spoljni sloj i isečemo na sitne kockice, potrebne su nam za pokrivanje torte, daju nam efekat cvetova mimoze.

Sve to može da se uradi  na jednostavniji način: ispečeni patišpanj isečemo na dva dela, pa izdubimo unutrašnji deo (vodeći računa da donji sloj ne ostane previše tanak),  komadiće izdubljenog dela ostaviti za pokrivanje torte.

Krem pasticcera (poslaštičarski krem):

Umutiti penasto žumanca sa šećerom i dodati prosejano brašno, ručno sjediniti. Mleko stavimo na šporet, dodamo šipku vanile i 3 trakice limunove kore. Kada mleko prokuva izvadimo ih i nakon toga u mlazu uz stalno mešanje spuštamo umućena žumanca. Kuvati na umerenoj temparaturi sve dok se krem ne zgusne, vodeći računa da ne zagori.

Kada je krem gotov prebaciti ga u drugu posudu, prekriti prozirnom folijom (da se ne bi stvorila korica) i ostaviti da se ohladi.

Umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu, možete dodati  1-2 šlag fix-a, (nije neophodno).

U dobro ohlađeni krem dodati pola količine umućene slatke pavlake.

Slaganje torte:

1. Donju koru natopiti sirupom od ananasa

2. Prvi sloj polovina krema pasticcera

3. Komadići ananasa, koliko je potrebno da prekrije površinu

4. Preostala polovina umućene slatke pavlake

5. Gornja kora, natopiti je sirupom od ananasa

6. Celu tortu premazati drugom polovinom krema pasticcera

7. Utapkati u tortu kockice biskvita koje smo naseckali, dekorisati prema inspiraciji, prema želji posuti šećerom u prahu.

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari