Torta ruska salata je bila popularna pre više decenija. Sada je skoro zaboravljena. Moderne su neke druge torte.
Svi imamo manje-više iste recepte, ali ja sam odlučila da tradicionalni recept malo korigujem.
Sastojci za kore:
- 10 belanaca
- 10 kašika šećera
- 2 žumaceta
- 10 kašika mlevenih oraha
- 6 kašika brašna (ne prepunih)
Sastojci za fil:
- 8 žumanaca
- 200 g šećera
- 6 kašika oštrog brašna
- 1 kašika vanilin šećera
- 250 g margarina/maslaca
- 2 kašike šećera u prahu
- 150 g suvog grožđa
- 150 g seckanih oraha
- 150 g seckanih žele bombona
- 2 dl slatke pavlake
- litar mleka
Torta ruska salata, priprema: Od ove količine napravite tri kore okvirnih dimenzija 20*30 ili prečnika cca 25 cm.
Penasto umutite belanca, dodajte šećer, mutite dok se on ne otopi, pa dodajte žumanca i umutite. Umešajt orahe i brašno kore ste prethodno sjednili.
Kore pecite na 150-170 stepeni 10-15 minuta.
Za fil stavite 7 dl mleka da provri. Žumanca umutite sa šećerom, dodajte brašno i 3 dl mleka. Umutite sve sastojke. Kada mleko provri, skuvajte fil uz neprekidno mešanje – kuvajte nekoliko minuta dok se fil ne zgusne. Umešajte vanilin šećer. Kada se fil ohladi, sjedinite ga sa maslacem koji ste umutili sa šećerom u prahu. Potom umešajte umućenu slatku pavlaku. Odvojite trećinu fila, a u dve trećine dodajte suvo grožđe, orahe i žele bombone.
Tortu nafilujte na sledeći način: kora, fil, kora, fil, kora i završite žutim filom.
Ukoliko volite slađe torte, u fil stavite više šećera.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.