Hrana sa visokim sadržajem vlakana, malo šećera i bezalkoholna pića samo su neki od trendova u ishrani kojima bismo mogli da svedočimo ove godine.
Od sastojaka kojih nećete moći da dobijete dovoljno do namirnica koje ciljaju na određene hranljive materije koje će vam pomoći da se osećate najbolje, ovo su trendovi u ishrani i zdravlju za 2025. godinu, prema pisanju sajta EatingWell.
Trendovi u ishrani i zdravlju za 2025. godinu
Antiinflamatorna dijeta
Nove studije pokazuju da ishrana fokusirana na antiinflamatorne namirnice kao što su voće, povrće, mahunarke, orasi, riba bogata omega-3 masnim kiselinama i čaj može pomoći u smanjenju rizika od kognitivnog pada, posebno ako već imate stanje koje vas izlaže većem riziku, kao što je dijabetes, piše Miss7.
Čaj
Osim što vas greje u hladnim zimskim danima, čaj takođe može pomoći vašem imunološkom sistemu, smanjiti rizik od raka i održavati hidrataciju, pored ostalih zdravstvenih prednosti.
Tropsko voće
Čim dođe toplije vreme i sezona tropskog voća, ljubitelji manga, ananasa ili, na primer, marakuje neće moći da ih se zasite. Bilo da ih jedete sveže ili ih stavljate u smuti, tropsko voće je bogato antioksidansima i vlaknima koja igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja vašeg tela.
Urme umesto dodatog šećera
Urme konačno dobijaju ljubav koju zaslužuju, i to sa dobrim razlogom. Imaju ukus karamele, što ih čini zdravijom alternativom rafinisanom šećeru. Prema Američkom udruženju za srce, dodatni unos šećera ne bi trebalo da prelazi 36 grama dnevno za muškarce i 25 grama dnevno za žene, tako da je uključivanje ukusnih zamena važno kada želite da ostanete zdravi.
Sastojci sa visokim sadržajem proteina
Kada pomislite na hranu sa visokim sadržajem proteina, namirnice poput crvenog mesa, piletine i proteinskih šejkova mogu vam pasti na pamet. Iako ove namirnice mogu biti dobar izvor proteina, druge namirnice bogate proteinima (posebno biljne namirnice) će dobiti na značaju u narednim mesecima.
Grčki jogurt, orasi, pasulj i sveži sir samo su neke od namirnica koje su visoko na listi za narednu godinu. „Popularnost proteina raste, a mislim da je to zato što postoji mnogo više svesti o tome kako mogu da pomognu u promovisanju sitosti, rasta mišića, zdravog varenja i zdravog starenja“, kaže za EatingWell dijetetičarka i nutricionistkinja Džesika Bol. „Dok je najlakše zadovoljiti svoje potrebe za proteinima putem načina ishrane, sve je veći interes da se jede manje mesa, bilo zbog ličnih preferencija, zdravstvenih koristi ili brige o životnoj sredini. Zato mislim da će vegetarijanska hrana na biljnoj bazi i sa visokim sadržajem proteina biti u mislima ljudi 2025“, istakla je ona.
Konzerve
Raste interesovanje i za hranu za ostavu, posebno za konzerve. Bilo da je to zbog veće cene sveže hrane ili dugog roka trajanja, konzervirano voće, povrće i proteini mogu biti zdrav izbor za vaš budžet, kao i za vaše zdravlje.
Kognitivno zdravlje
Još jedan trend koji će biti popularan tokom 2025. je kognitivno zdravlje. Bilo da se radi o navikama da se smanji rizik od kognitivnog opadanja ili o najboljim grickalicama sa visokim sadržajem proteina za zdravlje mozga, smanjenje rizika od demencije i poboljšanje zdravlja mozga je definitivno nešto na šta svi treba da se fokusiramo.
Dodaci za mršavljenje bez recepta
Sa porastom popularnosti GLP-1 lekova za dijabetes i kontrolu težine, porasla je i popularnost „prirodnih“ GLP-1 alternativa, „prirodnih Ozempic“ i suplemenata za mršavljenje bez recepta. Tablete bez recepta mogu zvučati kao intrigantno brzo rešenje za one koji žele da postignu određene ciljeve, ali evo šta Bolova želi da znate pre nego što kupite suplemente poput ovih: „Generalno sam skeptičan prema lekovima bez recepta ili ‘prirodnim alternativama’ za koje se tvrdi da imaju iste efekte kao GLP-1 lekovi“, kaže dijetetičarka. „Kao prvo, formule za pripremu i dijetetski suplementi nisu regulisani kao lekovi na recept, tako da može biti teško procenitu šta je zapravo u njima. Američka administracija za hranu i lekove i Američko udruženje za dijabetes ne preporučuju njihovu upotrebu iz ovog razloga. Ne samo da mogu predstavljati bezbednosnu zabrinutost, već su i skupi i obično nisu održivo rešenje za gubitak težine. Kao dijetetičarka i nutricionistkinja, nikada ih ne bih preporučila”.
Umirujući mokteli
Sve više ljudi počinje da pokazuje interesovanje za trezven način života i odustajanje od alkohola, zbog čega se očekuje porast moktela, odnosno bezalkoholnih koktela, ali ne bilo kakvih! Naime, oni koji imaju ukus gaziranog pića su out, a mokteli koji umiruju su in. Sve više bezalkoholnih pića na tržištu sadrži umirujuće sastojke poput magnezijuma i adaptogena, što ih čini savršenim pićem za kraj dana.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.