Kako bi vam jabuke ostale što duže sveže, one moraju da budu bez modrica, posekotina i oštećenja od insekata.
Kao i svako voće, i jabuke imaju određeni rok trajanja i mogu prerano da se pokvare ukoliko ih na odgovarajući način ne skladištite. Na sreću, možete sprečiti da se pokvare određenim savetima i trikovima, piše Exspress.
Ljudi su nekada čuvali jabuke na poseban način kako bi im produžili život, a jedan baštovana na Jutjubu upravo je podelio ovu genijalnu metoda održava jabuke sveže mesecima.
Da bi se sačuvala jabuka, ona mora biti „savršena“, bez modrica, posekotina, oštećenja od insekata, a stabljika mora biti neoštećena. Spakujte jabuke u neku vrstu suvog, prozračnog materijala: piljevinu, toplotno osušen pesak ili novine.
Kako čuvati jabuke?
Čuvajte u hladnoj, tamnoj ostavi, dalje od uskladištenog krompira, jer on proizvodi gas koji bi prouzrokovao truljenje jabuka.
Ovo najbolje funkcioniše sa svežim jabukama iz voćnjaka, a ne kupljenim u prodavnici, koje su možda prskane hemikalijama koje utiču na proces zrenja.
Umotavanje jabuka pojedinačno u novine kada ih skladištite pomaže u sprečavanju da jedna loša jabuka uništi druge, jer ako se jedna od njih pokvari, oslobođeni etilen će biti zadržan i neće ometati ostale jabuke oko nje.
Ovim trikom, vaše jabuke bi trebalo da ostanu sveže duže nego što očekujete.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.