Važno je da paradajz držite u pravim uslovima ako želite da mu produžite život i duže uživate u njegovoj svežini.
Jednostavan način da paradajz duže očuvate svežim je da ga okrenete naopačke, ali to nije sve.
Okretanje stabljike paradajza nadole stvara malu barijeru protiv kiseonika, usporava rast buđi i ostavlja više vremena za konzumaciju.
Prema Serious Eats, samo jedan dodatni korak u čuvanju paradajza pomoći će mu da traje duže. Teorija je slična skladištenju paradajza naopačke, sa ciljem stvaranja barijere protiv bakterija i plesni.
Jednostavno stavite mali komad bilo koje vrste trake koju imate oko izbočine i ostavite ga na mestu dok ne budete spremni da pojedete paradajz.
Takođe, paradajz ne treba čuvati u frižideru. Čuvanje paradajza u frižideru može promeniti njihovu teksturu i apsorbovati mirise bilo koje nepokrivene hrane, utičući na njihov ukus.
Umesto toga, nezreli paradajz treba držati u suvom prostoru u kuhinji sa dovoljnom cirkulacijom vazduha kako bi se sprečio rast buđi. Međutim, držite ih podalje od direktne sunčeve svetlosti jer bi to moglo dovesti do prebrzog sazrevanja.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.