Trik za savršen pomfrit kao iz restorana 1Foto: Leung Cho Pan / Panthermedia / Profimedia

 

Northcote u Lankaširu, u Engleskoj, ponosi se jednom Mišelinovom zvezdicom i proglašen je najboljim britanskim restoranom prema izboru putnika na TripAdvisoru.

Izvršna kuvarica Lisa Gudwin-Ajlen stvara čuda od jednostavnih sastojaka, a upućeni tvrde da priprema neke od najboljih prženih krompira – koji su mekani spolja, a hrskavi iznutra.

Za pripremu savršenog britanskog pomfrita, koji je nešto deblje isečen i koji se u Britaniji naziva „chips“, potrebno je obratiti pažnju na izbor samog krompira koji ćete termički obraditi.

Kada su krompiri skuvani, stavljaju se u lonac ili cediljku i protresu nekoliko puta dok ne postanu pahuljasti spolja.

„I onda ih smrznemo“, ističe kuvarica restorana Northcote.

Termička obrada krompira koji je skuvan, protresen, a potom smrznut daje odlične rezultate. Unutrašnjost postane veoma mekana – kao da se raspada, dok spoljašnji omotač bude izuzetno hrskav.

Ako vam se ne da pripremati ovaj krompir, možete ga probati u Northcoteu – uz file od odležane govedine. Cena ovog jela iznosi 55 britanskih funti, odnosno oko 66 evra.

„Treba da imate dobar krompir za pečenje, poput vrste Maris Piper ili King Edward (koji su popularni u Ujedinjenom Kraljevstvu), a koje kuvamo u posoljenoj vodi,“ ottkrila je Lisa za DailyMail a prenosi punkufer.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari