Dani pred Uskrs, posebno Veliki petak, po pravilu su rezervisani za farbanje jaja. U svemu je dobro znati koji trikovi pomažu kad je kuvanje i farbanje uskršnjih jaja u pitanju.
Za početak, treba pripaziti da jaja tokom kuvanja ne puknu jer onda i najlepša boja i šare ne vrede ništa jer se tim jajima ne možete kucati sa ukućanima.
Većina jaja čuva u frižideru i onda ih direktno iz njega uzima za kuvanje. A to je velika greška. Važno je jaja prvo neko vreme držati na sobnoj temperaturi pre upotrebe. Ako hladna jaja stavite direktno u toplu vodu da prokuvaju, postoji velika šansa da će popucati. To je zato što se gasovi zagrevaju i šire unutar ljuske i dižu pritisak, uzrokujući njeno pucanje.
Takođe, tu je još jedan trik za kuvanje jaja za Uskrs. Samo kašičica soli može efikasno sprečiti pucanje jaja tokom ključanja. Napunite šerpu vodom, stavite na vatru i umešajte kašičicu soli. Kada provri, lagano ubacite jaja u šerpu i kuvajte ih 10 minuta da dobijete savršeno kuvano žumance.
Važno je i da ne stavljate previše jaja u šerpu da se kuvaju. Jaja ne bi trebalo da se dodiruju ili sudaraju dok voda ključa. Ako koristite manju šerpu, ne kuvajte više od tri, četiri jajeta odjednom. Ako kuvate više jaja, koristite veću širu šerpu ili kuvajte u serijama kako ih ne biste prenatrpali.
Trik sa sirćetom je jedan od najlakših i najefikasnijih načina da sprečite pucanje jaja. Ne zaboravite da koristite jednu kašičicu sirćeta za jedno jaje. Napunite šerpu vodom i dodajte sirće prema broju jaja koja kuvate. Onda stavite šerpu na vatru i skuvajte jaja. Dodavanje sirćeta u vodu pomaže da se proteini u belancima brže zgrušaju što dodatno začepljuje sve eventualne pukotine u jajetu.
Što se tiče ukrašavanja jaja, tehnike farbanja su vrlo raznolike. Pojedini veruju da prvo treba ofarbati jedno jaje u crvenu boju jer će ono ostati do naredne godine kao čuvarkuća.
Farbanje jaja u lukovini
I dalje vrlo popularna starinska metoda je farbanje jaja u lukovini. Sve je prirodno, a jaja će biti prelepa. Dvoljno će biti da ljuske crnog luka prokuvate da puste boju u vodi, da onda na jaja uz malo ulja zalepite travke po želji, da jaja umotate u najlon čarapu i skuvate oko pola sata u vodi od lukovine.
U proceđenoj vodi od lukovine možete da ofarbate i jaja uz pomoć voska. U zagrejanu tečnost stavite komadić voska i ubacujete jedno po jedno jaje kako se vosak bude topio po površini. Jaja će biti prelepih razlivenih nijansi jer će biti svetlija gde se uhvatio vosak, a tamnija gde se primila voda od lukovine.
Popularne tehnke za farbanje jaja, takođe prirodne, jesu one uz pomoć vina, čaja od hibiskusa, kurkume. Recimo, za divna ljubičasto teget jaja biće dovoljno da skuvate čaj od hibiskusa, ali onaj iz rinfuza, da u njega stavite bela jaja, da potom malo čaja i jaja umotate u alu-foliju i onda ih osušute i nauljite. Efekat će biti izvanredan.
A da biste dobili bela jaja, prethodno ih kratko prokuvajte u sirćetu i pod mlazoim vode oribajte blago sunđerčićem.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.