trilećeFoto: Shutterstock/Enez Selvi

Trileće je popularan desert vazdušaste teksture i bogatog kremastog ukusa. Naziv, koji u prevodu znači „tri mleka“, potiče od činjenice da se za pravljenje ovog kolača koriste tri vrste mleka – obično mleko, kondenzovano mleko i slatka pavlaka.

Trileće recept koji danas delimo sa vama još je ukusniji od originalnog recepta, budući da krije još nekoliko mlečnih proizvoda i drugih sastojaka, koji zajedno stvaraju pravu rapsodiju zavodljivih ukusa koji se prosto tope pod nepcima…

Budući da za pripremu ovog recepta nije potrebno da uključujete rernu, trileće je izvrstan kolač za vrele letnje dane koji se brzo pravi i još brže nestaje iz pleha. Detaljne instrukcije pogledajte u nastavku.

Trileće recept

Sastojci:

Za biskvit:

  • 5 jaja
  • 150 g šećera
  • 150 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica vanilin šećera

Za sirup:

  • 400 ml mleka
  • 200 ml slatke pavlake (ili kisele pavlake)
  • 200 ml kondenzovanog mleka (ili 200 ml običnog mleka sa 200 g šećera)

Za krem:

  • 500 ml slatke pavlake (za šlag)
  • 200 g kisele pavlake
  • 200 g krem sira
  • 2 kašike šećera u prahu
Trileće, recept za najkremastiji užitak 1
Foto: Shutterstock/Enez Selvi

Priprema:

  1. Kalup za tortu (prečnika oko 24 cm) obložite papirom za pečenje i zagrejte rernu na 180°C.
  2. Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penušava, pa dodajte vanilu.
  3. U posebnoj posudi, pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa ih polako dodajte u smesu sa jajima i dobro sjedinite.
  4. Sipajte smesu u pripremljen kalup i pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 20-25 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suva iz biskvita. Ostavite da se potpuno ohladi.
  5. Sipajte sve sastojke za sirup u veliku posudu i dobro promešajte dok se sve ne sjedini.
  6. Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsta. Dodajte krem sir i kiselu pavlaku i sve dobro sjedinite, pazeći da smesa „ne padne“.
  7. Ohlađeni biskvit izvadite iz pleha i stavite na tanjir za serviranje. Ravnomerno prelivajte sirup preko biskvita, praveći kraće pauze i čekajući da biskvit lepo upije sirup između svakog prelivanja.
  8. Preko natopljenog biskvita nanesite pripremljeni krem i ravnomerno ga rasporedite.
  9. Stavite kolač u frižider na najmanje 4 sata ili najbolje preko noći, kako bi se sve lepo ohladilo i sjednilo.
  10. Po želji, kolač ukrasite svežim voćem, čokoladnim mrvicama ili rendanim kokosom i uživanje u trileće-u može da počne!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari