Tamarind ima brojne zdravstvene prednosti, a najčešće se prodaje u obliku paste. To je standardni deo tradicionalne medicine, kao i azijske, meksičke i karipske kuhinje.
Tamarind kod nas nije široko rasprostranjen i poznat, mada ima ga na rafovima zdravih hrana. Ovo slatko-kiselo voće sadrži šećer, vitamin B i kalcijum i ima brojne blagotvorne efekte na zdravlje.
Šta je tamarind?
Tamarind je voće iz porodice mahunarki, a poreklom je iz tropske Afrike, gde raste samoniklo. Takođe se uzgaja u severnoj Australiji, južnoj Aziji i Meksiku. Ima žbunasto deblo koje može narasti između 12 i 18 metara, a plodovi su oblikovani kao mahune ispunjene semenkama koje su prekrivene vlaknastom pulpom.
Gde se sve koristi?
Tamarind se koristi u kuhinjama Azije, Meksika, Kariba i Bliskog istoka za pripremu pića, sosova i deserta. To je jedan od sastojaka čuvenog vusterširskog sosa. Najčešće se koristi u obliku paste i može se naći u zdravoj hrani ili azijskim prodavnicama.
Zdravstvene beneficije
Tamarind igra važnu ulogu u tradicionalnoj medicini. U obliku pića, obično se koristi za lečenje dijareje, zatvora, groznice i čireva, dok se kora i listovi koriste za zarastanje rana. Ovo voće ima protuupalna svojstva koja štite od srčanih bolesti, dijabetesa i raka, dok semenke mogu sniziti nivo šećera u krvi, a ekstrakt pulpe pomaže kod masne jetre, piše Večernji.hr.
Pulpa tamarinda je bogata brojnim fitonutrijentima koji deluju kao moćni antioksidansi u ishrani i mogu povećati efikasnost prirodne imunološke odbrane tela. Antioksidansi su potrebni da bi se smanjio upalni uticaj oksidativnog stresa.
U studiji na životinjama iz 2014. godine, ekstrakt semena tamarinda je smanjio i markere oksidativnog stresa i odložio napredovanje karcinoma bubrežnih ćelija.
Pošto je bogat polifenolima i flavonoidima, pokazalo se da tamarind smanjuje LDL holesterol i povećava HDL holesterol, čime se smanjuje rizik od ateroskleroze. Takođe je utvrđeno da sušena pulpa smanjuje dijastolni krvni pritisak.
Masna bolest jetre ili hepatosteatoza je u porastu u zapadnom svetu, a pokazalo se da ekstrakt voća tamarinda pruža zaštitu jetri, jer sadrži antioksidante zvane procijanidini, koji sprečavaju oštećenje jetre.
Prirodna jedinjenja prisutna u ekstraktu tamarinda imaju potencijal da se koriste kao prirodni antimikrobni agens protiv patogenih mikroorganizama. Naime, sadrži jedinjenje lupeol koje ima antibakterijska svojstva.
Pokazalo se da antiinflamatorni efekat ekstrakta semena tamarinda poboljšava regulaciju šećera u krvi kod dijabetičara, prenosi n1info.hr.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.