Tufahije su tradicionalni domaći desert koji se priprema od pečenih jabuka punjenih mlevenim orasima, šećerom i cimetom i bogato dekorisanih šlagom ili umućenom slatkom pavlakom. Ovaj slatkiš je popularan u različitim delovima Balkana, posebno u Bosni i Hercegovini, ali i u drugim zemljama regiona.
Tufahije se mogu servirati i tople i hladne, a zbog svoje jednostavne pripreme, laganog sastava i osvežavajućeg ukusa predstavljaju vrlo popularan i omiljen desert, naročito tokom zimskih meseci i praznika. U nastavku pogledajte klasičan recept za tufahije, koji, po želji, možete obogatiti i drugim sastojcima:
Tufahije
Sastojci:
- 4 veće jabuke
- 200 g mlevenih oraha i još malo za dekoraciju
- 100 g šećera (ili po ukusu)
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašika limunovog soka
- 100 ml vode
- šlag ili umućena slatka pavlaka za dekoraciju
Priprema:
- Operite jabuke i oprezno izdubite sredinu kako biste uklonili semenke, vodeći računa da ne probušite dno.
- U posudu sipajte mlevene orahe, šećer, cimet i limunov sok, pa dobro promešajte da se sastojci fino sjedine.
- Napunite svaku jabuku pripremljenim filom, ostavljajući malo prostora na vrhu.
- Jabuke složite u vatrostalnu ili keramičku posudu, prelijte ih sa malo vode (oko 100 ml) i pokrijte aluminijumskom folijom, pa pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, ili dok jabuke ne omekšaju.
- Nakon pečenja, ostavite jabuke da se malo ohlade, a zatim dekorišite umućenim šlagom ili slatkom pavlakom i pospite mlevenim orasima. Uživajte u ovom slasnom desertu!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.