Tradicinalno mađarsko jelo koje ima jedinstven, kremast i bogat ukus.
Ovaj specijalitet sprema se sa testeninom, švapskim sirom, slaninom. Mnogima će ovo ukusno jelo biti poznato, kod nas se jede u Vojvodini i susednoj Slavoniji.
Uglavnom se jede kao samostalni obrok, najčešće je to doručak. Ponekad se služi i kao prilog, uz gulaš ili riblju čorbu. Ukoliko ste ljubitelj mađarske kuhinje morate probati ovo fantastično, jednostavno jelo.
Šta nam je sve potrebno:
- 1 pakovanje testenine talasaste (široke)
- 250g prošarane slanine
- 300-350g svežeg kravljeg sira (sitan)
- 1 velika pavlaka
- So, malo bibera
Način pripreme:
Testeninu skuvamo u posoljenoj vodi, procedimo i preko stavimo malo ulja (da se testenina ne bi lepila). Slaninu naseći na kockice, propržiti u tiganju dok ne postane blago hrskava.
U toplu testeninu dodati pavlaku, promešati, potom dodati sir i sve dobro sjediniti, ako je potrebno posoliti i dodati malo bibera, prema ukusu.
Na kraju prilikom serviranja dodajte finu hrskavu slaninu i poslužite.
NAPOMENA:
Turoš čusa možete poslužiti uz pileći perkelt, dobar juneći gulaš, riblji paprikaš, napraviti slatku varijantu.
Uživajte!
https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.