Većina nas dan započinje šoljicom kafe, ali da li ste se nekada zapitali koliko je ovaj napitak zdrav?
Sprovedena su mnoga istraživanja o uticaju kafe na ljudski organizam, a pokazalo se da način pripreme kafe u velikoj meri utiče na to koliko je ovaj popularni topli napitak štetan ili koristan za organizam.
Prema mišljenju stručnjaka, turska kafa i espreso su najopasniji za ljudski organizam.
„Takve kafe sadrže vecće količine hemikalija kafestol i kahvel, koje negativno utiču na kardiovaskularni sistem, a takođe povecćavaju nivo nezdravog (LDL) holesterola i triglicerida u krvi“, rekla je dijetetičarka Liza Drajer za CNN.
Na drugom mestu su kafa sa mlekom i kapucćino. Ovako pripremljena kafa sadrži više kalorija jer sadrži mleko, pa se sistematsko konzumiranje kafe sa mlekom može negativno odraziti na figuru.
Filter kafa se pokazala kao najkorisnija. Ovako pripremljena kafa sadrži najmanje štetnih materija, pokazalo je istraživanje objavljeno u European Journal of Preventive Cardiology.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.