
Burek je jelo koje retko ko ne voli. Priprema se u raznim delovima sveta na razne načine i sa različitim punjenjima, a jedan od najboljih recepata pokazala je poznata fud influnserka iz Turske Ajsenur Altan.
Ona je na svom Jutjub kanalu objasnila kako Turci pripremaju burek – mnogima omiljeno jelo.
Zanimljivo je da ga sprema u tiganju, kao i da nije mastan kao onaj iz pekare.
Takođe, ukoliko odlučite da burek pripremite po ovom receptu, može biti gotov za 15 minuta, prenosi N1.hr.
Turski burek
Sastojci:
- kore za pitu
- 1 jaje
- 1/3 šolje mleka
- 1/3 šolje biljnog ulja + još za pečenje
- 200 g feta sira ili sitnog sira
- 1 kašičica seckanog peršuna
Priprema:
- Prvo dobro promešajte sir i peršun, a po želji možete dodati i malo mocarele.
- Umutite jaje, pa im dodajte mleko i biljno ulje, a zatim i mešavinu sira i peršuna, pa sve dobro pomešajte.
- Nauljite tiganj, pa ređajte kore po rubovima tako da se preklapaju i da do pola prekriju dno tiganja.
- Deo pripremljenog fila nanesite kašikom preko prvog reda kora.
- Zatim gužvajte ostatak kora i umačite ih u fil, tako da se dobro namoče, pa ih rasporedite preko fila. Kada potrošite sve kore, preklopite ih delovima kora koji padaju preko ivice tiganja, pa sve lepo ušuškajte i premažite ostatkom fila.
- Poklopite tiganj i pecite dok burek ne porumeni, pa ga prevrnite pomoću tanjira, pa pecite još malo.
- Zatim ga poslužite i nemojte zaboraviti na hladan jogurt. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.