U čemu grešimo kada pripremamo picu i kako to da izbegnemo? 1Foto: Ivan Torres on Unsplash

Iako se smatra jednostvanom za pripremu, ne polazi baš svakome za rukom da pripremi picu po svom i ukusu ukućana. Na sreću, postoje trikovi koji mogu da preokrenu stvari u vašu korist. Pre nego što nastavimo, otkrivamo vam da treba da obratite pažnju na temperaturu testa, sastojke za nadev, ali i temperature rerne.

Preterujemo sa sirom

Za prave ljubitelje sira, ova zamerka možda se čini besmislenom, ali previše sira može da naruši ukus pice. Ako koristimo mocarelu, nekoliko komadića sasvim je dovoljno, jer će se u protivnom sir razliti i testo će postati previše vlažno, mekano i gnjecavo.

Isti trik odnosi se i polutvrdi sir poput gaude, koji će u prevelikim količinama picu natopiti masnoćom i učiniti je gotovo nejestivom.

Ne razvlačimo testo pravilno

Ako volite tanko testo za pizzu, sigurno vam se nekada dogodilo da je bilo previše rastanjeno i da je na kraju sav nadev završio na plehu za pečenje ili tanjiru. Da biste izbegli takav scenario, nežnijim potezima razvucite testo na željenu debljinu.

Pritom, ne koristite oklagiju, jer će tada testo biti previše kompaktno i neće biti vazdušasto kao što treba da bude. Takođe je važno da koristite testo sobne temperature, jer će se lakše razvlačiti i manje pucati.

Dodajemo previše nadeva

Baš kao i sa sirom, preterati možemo i sa šunkom, slaninom, povrćem i ostalim namirnicama koje koristimo kao nadev. Što više sastojaka poređate na picu, testo će biti sve vlažnije i nećete dobiti hrskavost, koju svi volimo.

Pica sa previše nadjeva lakše će se raspadati i nećete moći da je jedete bez viljuške i noža. Dopustite testu da „diše“ i neka neki delovi pice slobodno ostanu bez fila.

Ne zagrejemo pleh za pečenje

Znamo da je najfinija pica ona iz furune, ali takvu peć gotovo niko od nas nema. Najbolji trik kako dobiti savršeno hrskavu picu je da pleh za pečenje odložite u pećnicu i zagrejete.

Picu zatim prebacite na vrući pleh i tako pecite, a rezultat će biti hrskavo testo koje se neće tako lako raspadati.

Pečemo picu na preniskoj temperaturi

Pica se u spomenutoj furuni peče na temperaturama višim od 300 stepeni Celzijusa. Kako biste postigli sličan efekat, pećnicu svakako podesite na minimalno 250 stepeni, a i više ako imate tu mogućnost.

Kako temperatura raste, tako je potrebno skratiti vreme pečenja, pa je na toj temperaturi picu potrebno peći svega 10 minuta. Temperaturu smanjite jedino ako pripremate picu s nežnim sastojcima kao što su plodovi mora ili voće. Takođe, picu je dobro staviti da se peče na najniži stepen rerne, jer će tada testo biti posebno hrskavo.

Izvor: gastro.24sata.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari