Jetra proizvodi prirodni holesterol koji vam je potreban, dok sav višak holesterola u vašem telu generalno potiče iz hrane životinjskog porekla. Kardiolog Nik Vest poručuje da iako je količina holesterola koja cirkuliše u krvi genetski uslovljena, uticaj ishrane ne treba da se potcenjuje, prenosi The Healthy.
Najbolji način ishrane koji može da suzbije holesterol je DASH dijeta. Prema klinici Mayo, ova dijeta može da snizi nivo lipoproteina niske gustine (LDL) ili „lošeg“ holesterola u krvi, a podržava je Američko udruženje za bolesti srca. DASH dijeta sastoji se uglavnom od povrća, voća i integralnih žitarica, a uključuje: nemasne mlečne proizvode, ribu, meso od živine, pasulj i orašaste plodove. Dr Vest i nutricionistkinja Tereza Džentajl, nacionalna glasnogovornica Akademije za ishranu i dijetetiku, istakli su sedam glavnih namirnica koje bi trebalo ograničiti kada pokušavate da stavite svoj holesterol pod kontrolu.
Pržena hrana
Iako bi prženi krompirići i kolutići luka mogli da budu primamljivi u pabu ili restoranu, oni podižu nivo LDL-a (lipoproteina niske gustine), takođe poznatog kao „loš“ holesterol, i često sadrže transmasne kiseline. Pokazalo se da one povećavaju kardiovaskularnu smrtnost i bolesti na način sličan zasićenim masnim kiselinama.
Puter
„Maslac je bogat zasićenim masnim kiselinama (koje se dobijaju iz životinjskih masti i biljnih ulja) i može biti krivac za povećan nivo holesterola“, rekla je nutricionistkinja Džentajl. American Heart Association preporučuje oko 13 grama zasićenih masti dnevno.
Sir
Sir je za mnoge od nas postao glavna namirnica, jer je bogat proteinima i kalcijumom. Ipak, treba imati na umu da sir takođe ima visok sadržaj zasićenih masnih kiselina. Verovatno ne morate potpuno da izbacite sir iz ishrane, već pripazite, neka vam postane povremena poslastica.
Tropska ulja
Upotrebu tropskih ulja, poput palminog i kokosovog, takođe bi trebalo da ograničite. Džentajl kaže da su neke studije pokazale kako ova ulja podižu i nivo lošeg holesterola (LDL) i nivo dobrog holesterola (HDL). Ako često koristite kokosovo ulje u kuvanju, nemojte preterivati sa količinom. Birajte ulje avokada ili maslinovo kad god je to moguće.
Govedina
Džentajl preporučuje da ograničite unos zbog visokog udela zasićenih masti (100 grama govedine sadrži oko 99 miligrama holesterola i 29.4 grama zasićenih masti).
„Konzumiranje crvenog mesa i mesnih prerađevina pokazalo je da je povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti, raka i dijabetesa, pri čemu opseg povećanog rizika varira s količinom pojedenog crvenog mesa“, nadovezao se dr Vest. Uz to, dodaje on, „crveno meso je dobar izvor proteina, gvožđa i vitamina B12.
Mesne prerađevine
Džentajl kaže da delikatese i kobasice treba jesti minimalno jer su često napravljeni od onih najmasnijih komada mesa. Dr Vest upozorava na „visoki sadržaj soli“ u mesnim prerađevinama poput kobasica i narezanog mesa. Ta so povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Pekarski proizvodi
Kolačići, kao i peciva, sadrže veliku količinu putera ili masnoće. Osim toga, peciva takođe obično sadrže velike količine šećera.
Izvor: centarzdravlja.hr
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.