Kuvano vino, punč, glog (recepti) 1Na fotografijama kuvano vino; Foto: Vesna Laćarak

Glog, kuvano vino i punč su po nekim karakteristikama vrlo slična pića, slatka ,topla, mirisna, i ono što je najbitnije greju nas tokom hladnih, prazničnih zimskih dana.

Kažu da je tradicija uživanja u kuvanom vinu stigla do nas iz Austrije gde se kuvano vino zove glühwein, dok ga Englezi zovu mulled wine (zbrkano). Zanimljivo je da Francuzi kuvano vino vole da pojačaju konjakom, dok u hladnim skandinavskim zemljama prave sličan napitak koji se zove glog.

Mada podaci dosežu do antičkog doba i Hipokrata,gde je eliksir korišćen u to vreme, podrazumevao vino u osnovi, sa dodatkom meda i trava. Podjednako se dobro pripremaju crvena kao i bela vina, možda vam boca smederevke ili kratošije može biti od pomoći . Svi ovi topli napici nam mirišu na praznike, Božić, zimu, sneg .

Od kada je Čarls Dikens u knjizi Božićna priča kuvano vino, nazvao “Smoking Bishop” ovaj mirisni napitak postaje neizostavni deo mnogih prazničnih trpeza širom cele Evrope. Pomenućemo i Grog to je napitak koji se poslužuje najčešće topao.

Kuvano vino, punč, glog (recepti) 2

Sama priprema je menjana tokom godina, podrazumeva mešavinu ruma, tople vode , sok od limuna. Nastao je tako što je primećeno da su mornari britanske mornarice, često bili pijani od ruma, pa je naređeno da se rum razblažuje vodom, kako je ukus popravljan limunom, to se pokazalo kao dobra odluka, na dalekoj morskoj pučini usled nedostatka vitamin C.

KUVANO VINO

Potrebni sastojci:

  • 100g šećera
  • 3 dl vode
  • 1 l vina
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašičice cimeta
  • 6-8 klinčića
  • Kora od pomorandže ili limuna

Način pripreme:

Šećer grejemo do zlatno-žute boje, zatim dodajemo vodu na karamelizirani šećer, ostavimo na laganoj vatri da se šećer otopi. Potom dodajemo vanilin šećer, cimet i klinčiće. Sve promešati , dodati vino i koru od pomorandže. Zagrejati , ali ne dopustiti da vino ključa. Pokriveno ostaviti par minuta i poslužiti u čašama sa drškom.

Pojednostavljeni recept bi bio – vino grejati ispod tačke ključanja, uz dodatak šećera, a potom i začina: klinčić kao obavezni sastojak, malo muškatnog oraščića, vanillin šećera. Kada se kuva crveno vino, spektar začinskih nota puno je širi, pa se dodaje i zvezdasti anis, cimet,korica pomorandže, limuna, mandarine.

Kuvano vino, punč, glog (recepti) 3

PUNČ

Potrebni sastojci:

  • 1l crnog vina
  • 1/2 l smeđeg ruma
  • 500 g šećera
  • 2 pomorandže
  • 500 ml crnog čaja (tri kesice)
  • 1 limun
  • klinčići i cimet po ukusu.

Način pripreme:

Skuvati čaj, pomorandžu iseći na kolutove, drugu zajedno s limunom iscediti.

U posudu dodamo vino, crni čaj , sok od limuna i pomorandže, dodamo kolutove pomorandže, koricu cimeta, klinčiće i kuvamo na laganoj vatri.

Ovu smesu prelijemo u posudu specijalno za punč (staklena). Napunimo kutlaču sa što više šećera, a ostatak šećera dodamo u punč.

Kutlaču sa šećerom držimo iznad posude a punčom, natopimo rumom i zapalimo. Dok još gori, šećer i rum polako spuštamo u punč.

Sve zajedno promešamo, ugasimo plamen, dodamo ostatak ruma, još jednom promešamo i ostavimo par minuta da se punč slegne.

Poslužite ukrašeno kolutovima limuna i pomorandže!

Postoji posebna staklena posuda sa kutlačom i čašama prediviđena za serviranje punča.

GLOG

Potrebni sastojci:

  • Flaša crvenog vina
  • 100g šećera
  • 2 štapića cimeta
  • 1 vanilin-šećer
  • 25g karanfilića
  • 2-3 komada kandiranog đumbira
  • 4-5 semena kardamoma ili u prahu
  • 1 kašičica suvog grožđa
  • nekoliko komada pomorandžine kore

(Sve sastojke možete pronaći u zdravoj hrani, provereno)

Za serviranje:

  • 50g suvog grožđa zlatne boje
  • 50g blanširanih badema

Način pripreme:

Preko noći ostavite sve začine pomešane sa čašom vina da odstoje, potom ostatak vina zajedno sa začinima prokuvati u posudi, vino ne treba da ključa. Servirati toplo na sledeći način: u šolju staviti nekoliko grožđica i badema, potom preliti glogom, servirati i kašičicu, kako bi pojeli sadržaj nakon ispijanja gloga. Kardamom je začin koji ovoj vrsti kuvanog vina daje različitost i poseban šmek. Glog možete pojačati brendijem ili votkom.

Dodati u kuvano vino i na trenutak zapaliti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari