Ulje koje smo prethodno koristili za prženje i pohovanje može se ponovo koristiti, ali treba obratiti pažnju na to kako ga pravilno sačuvati do sledeće upotrebe.
Ulje je neophodan sastojak naše tradicionalne kuhinje, ali i mnogih drugih recepata koje svakodnevno koristimo. Uz to, njegova cena je znatno viša nego prethodnih godina, pa nije loše ponovo znati kako da se koristi.
Kada napravite željeni obrok, ostavite ulje da se ohladi. Kada postane izvesno da se nećete opržiti, odvojite komade hrane koji su ostali u njemu.
Uradite to pomoću cedila ili gaze – stavite ih preko posude u kojoj planirate da sačuvate ostatak ulja i procedite ga. Pre ovog koraka pazite da veći ostaci hrane iz friteze ne završe iznenada u posudi sa uljem. Veće ostatke je najbolje ukloniti kašikom.
Ono što je izuzetno važno je da ulje čuvate u zatvorenoj posudi na hladnom i suvom mestu. Takođe, važno je napomenuti da ne postoji jasno pravilo koliko puta ovo ulje možemo koristiti, pa je najbolje da ga bacite nakon prve „recikliranja“, kako ne biste rizikovali da vam jelo bude lošijeg ukusa, prenosi klix.ba.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.